Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

ΣΔΟΕ : Ανοίγουν οι λογαριασμοί σε 500 δημάρχους και νομάρχες απ΄όλη την χώρα που κατηγορούνται για παράνομο πλουτισμό - Λυμαίνονταν κονδύλια του ΠΔΕ για δημοτικά έργα


Τους τραπεζικούς λογαριασμούς για 500 Δημάρχους και Νομάρχες απ΄ όλη την χώρα «ξεκλειδώνει» το ΣΔΟΕ , οι οποίοι κατηγορούνται ότι λυμαίνονταν κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που προορίζονταν για δημοτικά έργα.
Η έρευνα των ελεγκτών του ΣΔΟΕ κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τοπικούς άρχοντες είχαν μετατρέψει σε προσωπική τους ιδιωτική επιχείρηση τον δήμο στον οποίο εκλέγονταν, κλείνοντας δουλειές με τους δικούς τους εργολάβους (απευθείας ανάθεση) για τις πλατείες, τα πεζοδρόμια, τις επιχωματώσεις και για πολλές άλλες κατασκευαστικές δραστηριότητες.
Η τακτική που ακολουθούσαν είναι γνωστή στην τοπική αγορά ως «σαρανταπεντάρι». Συγκεκριμένα, ένα τεχνικό έργο αξίας 200.000 ευρώ το «έσπαγαν» σε πέντε κομμάτια υποέργα και με τον τρόπο αυτό δεν υποχρεώνονταν να προκηρύξουν διαγωνισμό λόγω της μικρότερης δαπάνης.
Στη συνέχεια ακολουθούνταν η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, καθόλα νόμιμη για έργα τα οποία ο προϋπολογισμός τους δεν ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.
Πηγές από το ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι χάρη σε αυτό κόλπο οι περισσότεροι από τους αιρετούς υπαλλήλους στους οποίους διενεργείται εκτεταμένος φορολογικός έλεγχος έκαναν «χρυσές δουλειές» στην διάρκεια της θητείας τους δίνοντας «από εδώ και από εκεί» τα περισσότερα δημοτικά έργα.
Οι τοπικοί άρχοντες που διερευνά το ΣΔΟΕ ισχυρίζονται από την πλευρά τους, ότι τις περισσότερες φορές επιλέγουν να δώσουν ένα έργο με απευθείας ανάθεση για να «τρέξει» γρηγορότερα. Άποψη τους είναι ότι η «διαδικασία του διαγωνισμού είναι αρκετά χρονοβόρα και δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν σημαντικές χρονικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των έργων.
Βέβαια όπως παρατήρησαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης χρησιμοποιούσαν κατά κόρον μικροί δήμοι τη χώρας από 3.000 έως 5.000 κατοίκους, αφού σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη δημοτικά διαμερίσματα του συγκεκριμένου πληθυσμιακού βεληνεκούς είναι υπεράνω υποψίας.
Κάθε άλλο όπως προέκυψε από τους ελέγχους του Σώματος, αφού οι δήμαρχοι που εκλέγονταν σε αυτές τις περιοχές φρόντιζαν το έργο και δράσης τους στην περιοχή να έχει διάρκεια. Τι ακριβώς έκαναν;
Τοποθετούσαν ημετέρους σε δημοτικές επιχειρήσεις, αγοράζοντας έτσι την ψήφο τους. Με τους δικούς τους ανθρώπους έκαναν «μαϊμού» προκηρύξεις έργων, τουριστικές προβολές και άλλες υπηρεσίες και δραστηριότητες που εξυπηρετούσαν τα σχέδια διασπάθισης δημοσίου χρήματος που είχαν θέσει σε εφαρμογή με το κόλπο των εικονικών τιμολογίων.
Τα πλαστά τιμολόγια που «έκοβαν» οι δημοτικές επιχειρήσεις έφεραν το ΣΔΟΕ έξω από την πόρτα τους και αρκετοί υπάλληλοι που εργάζονταν σε αυτές αναγκάστηκαν να πουν την αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο δούλευαν.
Το Σ.Δ.Ο.Ε. θα ελέγξει και συγγενικά πρόσωπα των 500 Δημάρχων και Νομαρχών που εκτιμάται ότι είχαν ενεργό δράση στην διαδικασία του παράνομου πλουτισμού.
Οι φορολογικοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ θα γίνουν σε βάθος δεκαετίας, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και 10.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται από τον τζίρο της επιχείρησης.
Τα ονόματα των αιρετών υπαλλήλων θα δοθούν τις επόμενες μέρες στην δημοσιότητα.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Tags: , , , ,

0 Responses to “ΣΔΟΕ : Ανοίγουν οι λογαριασμοί σε 500 δημάρχους και νομάρχες απ΄όλη την χώρα που κατηγορούνται για παράνομο πλουτισμό - Λυμαίνονταν κονδύλια του ΠΔΕ για δημοτικά έργα”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks