Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ-ΠΛΗΘΩΝ: ΝΟΜΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Ένα όραμα για μια ιδανική πολιτεία Συγγραφέας:ΓΕΜΙΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΠΛΗΘΩΝ Εκδοτικός Οίκος:ΖΗΤΡΟΣ Σελίδες:497 Ημερομηνία Έκδοσης:2005 Ο επιφανής φιλόσοφος και πολιτικός διανοητής της ύστερης βυζαντινής περιόδου, εγκατεστημένος στο Μυστρά, μακριά από το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο της Κωνσταντινούπολης, εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που είχε ως στόχο την καλλιέργεια των συνθηκών που θα επέτρεπαν τη σωτηρία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η «Νόμων Συγγραφή» αποτελεί τη συγκεφαλαίωση των φιλοσοφικών, πολιτικών και θεολογικών απόψεων του φιλοσόφου του Μυστρά.Οι σελίδες του έργου, διαποτισμένες με ένα έντονο νεοπλατωνικό άρωμα, αποπνέουν μια ζωηρή αναγεννητική αύρα, η οποία οδηγεί αβίαστα από την επιθανάτια κλίνη του Βυζαντινού κράτους στο φανέρωμα του Νέου Ελληνισμού.Πρόλογος: Diether Roderich ReinschΕισαγωγή, μετάφραση, σχόλια: Δημήτριος Κ. Χατζημιχαήλ









ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΡΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
(Μιλώντας στην Καλαμάτα)
Η Πελοπόννησος είναι το μέρος του Κόσμου όπου έχουμε την μεγαλύτερη πυκνότητα της Ιστορίας και των μνημείων. Ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας μας η οποία είναι ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκή ιστορία είναι η Ακαδημία του Μυστρά, του Γεωργίου Γεμιστού. Του Πλήθωνα. Κατά την περίοδο της συνάντησης των δύο Χριστιανικών Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης, συνέρεε όλη η Φλωρεντία στις ομιλίες του για την Ελληνική Φιλοσοφία και τον Πλάτωνα.
Αναφέρομαι στις διαδικασίες που κυοφόρησαν την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.
Η Ακαδημία του Μυστρά αναβίωσε στην Ρώμη από τον μαθητή του, τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο, μετά στην Φλωρεντία στο Φιέζολε. Είναι γνωστό σε όλους της γενιάς μου που σπούδασαν εκεί.
Δύο αιώνες και πλέον μετά τον θάνατο του, τα οστά του Πλήθωνα μεταφέρθηκαν στο Ρίμινι από τους απογόνους μιας μεγάλης Οικογένειας Ανθρωπιστών, Φιλελλήνων, Επαναστατών, αυτής των Μαλατέστα για να μην βεβηλωθούν από την Οθωμανοτουρκική βαρβαρότητα. Αν είχαμε ένα Ελληνόλυγούντ θα είχαν κάνει την επιχείρηση του Μαλατέστα κινηματογραφική ταινία. Για να το κάνεις αυτό χρειάζεται να ξέρεις Ελληνική ιστορία. Μετά την ολιγωρία αιώνων ή έστω δεκαετιών ήρθε η στιγμή της επιστροφής των οστών του Πλήθωνα, του Γεωργίου Γεμιστού, στον Μυστρά.
Μια καλά επεξεργασμένη πρωτοβουλία των Δημάρχων της Καλαμάτας και της Σπάρτης για την επιστροφή των οστών θα προκαλούσε μεγάλη συγκίνηση στην Πνευματική Ευρώπη. Ιδιαίτερα σήμερα η Ευρώπη, οι νέες της γενιές έχουν ανάγκη να γνωρίσουν ένα σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής ιστορίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Προάγγελος αυτής της ιστορικής στιγμής θα ήταν η έκθεση στην Καλαμάτα του πίνακα του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης του Πιέρο Ντελλά Φραντσέσκα όπου εικονίζεται ο Βησσαρίων ο Τραπεζούντιος και ο Θωμάς Παλαιολόγος. Δύο μεγάλες μορφές που έχουν σχέση με την πόλη σας. Στο βιβλίο μου «Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη» τους αποκαλώ προδρόμους του αγώνα της Παλιγγενεσίας, του
Θ. Κολοκοτρώνη και του Δ. Υψηλάντη.
Τι σημαίνει εκτός των πολλών άλλων αυτή η ενέργεια.
Είναι ο δικός μας δρόμος για την οικοδόμηση της Ευρώπης που θέλουμε. Διαφορετικός από αυτόν της ένοχης, καταστρεπτικής, εγχώριας κακιστοκρατίας και των έξωθεν συνεταίρων και προστατών τους.
Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη



ΠΛΗΘΩΝΟΣ ΝΟΜΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ

Tags: ,

0 Responses to “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΜΙΣΤΟΣ-ΠΛΗΘΩΝ: ΝΟΜΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks