Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας - 08/12/2012


Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας - 08/12/2012
«Εδώ και πολλά χρόνια οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης καταναλώνουν περισσότερο πολιτισμό απ' ότι παράγουν». Με αυτά τα λόγια ο Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας, εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν μια ομάδα έξι νέων ανθρώπων, Ελλήνων, Ρωμιών και Τούρκων, να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να ιδρύσουν τον «Ιστό», τον πρώτο ελληνόφωνο και τουρκόφωνο εκδοτικό οίκο της Πόλης. Η έκδοση του πρώτου βιβλίου γραμμένου στα ελληνικά, μετά από πενήντα χρόνια, είναι σήμερα γεγονός.

Την ίδια ώρα που οι τουρκικές λέξεις εισβάλλουν στα σπίτια μας μέσα από τα σίριαλ τουρκικής παραγωγής που προβάλλονται από την τηλεόραση, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο δεκάδες νέοι Τούρκοι μαθαίνουν τις πρώτες λέξεις στα ελληνικά!

Το ελληνικό στοιχείο διατηρείται ζωντανό και στο πρόσωπο των ηλικιωμένων πλέον Ρωμιών που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την Κωνσταντινούπολη, αλλά κι όσων έφυγαν μα επέστρεψαν στην πόλη της καρδιάς τους. Στο Επταπύργιο, σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από το κέντρο, βρίσκεται το ρωμαίικο γηροκομείο Βαλουκλή που αποτελεί εδώ και δύο αιώνες, έναν αληθινό φάρο για τους Ρωμιούς.

Κάποιοι από αυτούς έχουν την τύχη να έχουν κοντά τους δικούς τους ανθρώπους... Άλλοι πάλι δεν έχουν κανέναν να περιμένουν... Ο κάθε ένας έχει τη δική του ιστορία, κουβαλά στους ώμους του τις δικές του εμπειρίες, μα όλοι αρνούνται με πείσμα να εγκαταλείψουν την πόλη που γεννήθηκαν και έζησαν.

Όσο περνούν τα χρόνια, κάποιες μνήμες ξεθωριάζουν... Κάποιες άλλες γυρνούν βασανιστικά και κυριαρχούν στο μυαλό... Ιστορίες προσωπικές, μοναδικές...

Σκηνοθέτης: Πιέρρος Ανδρακάκος
Αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση
Επιμέλεια εκπομπής: Ιωάννα Λουλούδη
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Γκεζερλής

Παρουσιαστής: Έλενα Κατρίση

Tags: , ,

0 Responses to “Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας - 08/12/2012 ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks