Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πρώτη δοκιμή για το «διαπλανητικό Internet».


Μια «διαπλανητική» εκδοχή του Διαδικτύου, η οποία βασίζεται σε διαφορετικό πρωτόκολλο επικοινωνίας, δοκιμάστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με την προοπτική να γίνει το στάνταρτ για τις διαστημικές επικοινωνίες του μέλλοντος. Το πλήρωμα του ISS χρησιμοποίησε....
το σύστημα για να τηλεκατευθύνει ένα μικρό τροχοφόρο ρομπότ στη Γερμανία.

Τα πρωτόκολλα

Το Διαδίκτυο βασίζεται στο λεγόμενο Διαδικτυακό Πρωτόκολλο, ή IP, το οποίο είναι σχεδιασμένο να διαβιβάζει πακέτα δεδομένων μέσω συνδέσεων που παραμένουν μόνιμα ενεργές. Αν η σύνδεση χαθεί, τα δεδομένα πρέπει να μεταδοθούν από την αρχή.

Γεωμαγνητικές καταιγίδες, βλάβες και άλλοι παράγοντες που διακόπτουν την απευθείας σύνδεση καθιστούν προβληματική τη χρήση του IP έξω από τον πλανήτη. Η λύση είναι το πρωτόκολλο DTN (Disruption Tolerant Networking) δικτύωση με ανοχή στις διακοπές) που αναπτύχθηκε από τη NASA σε συνεργασία με την ESA, την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.

H δοκιμή
Στη δοκιμή του DTN που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου, η κυβερνήτης του σταθμού Σουνίτα Ουίλιαμς χρησιμοποίησε έναν φορητό υπολογιστή για να στείλει εντολές καθοδήγησης σε ένα ρομπότ ρομπότ LEGO, το οποίο βρισκόταν στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

«Το πειραματικό πρωτόκολλο που δοκιμάσαμε θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιείται από αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη προκειμένου να χειρίζονται ρομπότ στο έδαφος. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει από τη Γη, χρησιμοποιώντας δορυφόρους ως αναμεταδότες» αναφέρει ανακοίνωση της NASA. Το κύριο χαρακτηριστικό του DTN είναι ότι, σε περίπτωση διακοπής της σύνδεσης, τα πακέτα δεδομένων αποθηκεύονται προσωρινά σε ενδιάμεσους κόμβους και προωθούνται στον τελικό προορισμό τους όταν η σύνδεση ξανανοίξει.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Από:  tovima.gr

Tags:

0 Responses to “Πρώτη δοκιμή για το «διαπλανητικό Internet».”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks