Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Θεωρία συνομωσίας;... μήπως δεν είναι τελικά;;





Θεωρία Συνομωσίας;...

Είναι κοντά 6 μήνες τώρα που παρατηρούμε μια έντονη αναταραχή στο πετρελαϊκό τόξο. Ξεκίνησε με την Αίγυπτο, ακολούθησαν Τυνησία και Αλγερία... μετά η Λιβύη , σήμερα η Συρία. Έντονα φαινόμενα και στο Ιράν. Στο Αιγαίο επίσης γίνεται έντονη κίνηση απο το Ισραήλ και την Τουρκία, μόνο που είναι σε διπλωματικό επίπεδο και στρατηγικές κινήσεις.



ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ....

Το όλο θέμα έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ περισσότερο καιρό. 1991 με την επιχείρηση Desert Storm και την κίνηση προς το Ιράκ απο τις ΗΠΑ. Είναι περίπου η ίδια περίοδος που η Ρωσία κινείται για παραγωγή περισσότερου Φ.Αερίου αλλά και που οι επιστήμονες ανακοινώνουν πως είμαστε κοντά στην μέγιστη καμπύλη παραγωγής πετρελαίου. 

Ακολουθεί μια νέα εισβολή στο Ιράκ στις αρχές του 2003 ενώ ήδη οι ΗΠΑ έχουν περάσει την μέγιστη καμπύλη παραγωγής του πετρελαίου 
( http://en.wikipedia.org/wiki/Hubbert_peak_theory ). Μια οικονομία βασισμένη ενεργειακά κατά 70-80% σε αυτό το ορυκτό , είναι αναμενόμενο οτι θα θελήσει να ελέγχει τις πηγές σε άλλα μέρη του κόσμου. Ιράκ, Ιράν, Αίγυπτος, Λιβύη, Συρία είναι οι χώρες που παράγουν το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως. 

Η πρώτη προσπάθεια έγινε με τον μόνο τρόπο που θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν , επαφιόμενες στην ανώτερη στρατιωτική τους ισχύ και μοιάζει έντονα με αυτό που ονομάστηκε στο παρελθόν PAX ROMANA. Διά όπλων και στρατηγικών κινήσεων , κατάκτηση και τοποθέτηση "ηγετών-μαριονέτων" που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα πετρελαίου των εταιριών των ΗΠΑ. Των εταιριών που στηρίζουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό το πρόβλημα της οικονομίας των ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε πως και οι ΗΠΑ πλέον παράγουν λιγότερο απο οτι ξοδεύουν. Είχαν μεταφέρει όλη την παραγωγή εκτός χώρας με δαπανηρές εισαγωγές ύστερα , ξοδεύοντας δολάρια, σε συμφέρουσες τιμές μεν, αλλά και πάλι πληγή... Πετρέλαιο μάλιστα μέχρι πολύ πρόσφατα έπαιρναν απο την Βενεζουέλα και για αυτό η εξάρτηση τους αυτή είχε "δώσει αέρα" στα μυαλά του Τσάβεζ.



Αυτό ποτέ δεν είναι αποδεκτό απο μια υπερδύναμη (κατά Bush Jr. 1/2/2006 http://articles.cnn.com/2006-01-31/politics/bush.sotu_1_energy-research-union-speech-advanced-energy-initiative?_s=PM:POLITICS)
... ειδικά όταν η Ρωσία στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ήταν έτοιμη να κατακτήσει την Ευρώπη με το Φυσικό Αέριο (το περιστατικό με την Ουκρανία ήταν αποδεικτικό αυτού). Πρέπει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν έλεγχο πηγών ενέργειας σε περιοχές στον κόσμο , χωρίς όμως πλέον τόσο δαπανηρό τρόπο σε χρήμα , ανθρώπινες ζωές αλλά και "διπλωματικό πρόσωπο".

Και εδώ μπαίνουμε στα χωράφια της θεωρίας συνομωσίας. 

Το Ιράκ ήδη υπό κατοχή και πλέον και με "ηγέτες" που ακούνε διαταγές απο ΗΠΑ. Ακολουθεί η Αίγυπτος όπου ο Μουμπάρακ είχε αρχίσει να αντιδρά τόσο προς το Ισραήλ όσο και προς τις ΗΠΑ , όσον αφορά εκμετάλλευση πηγών , ειδικά προτιμώντας σε πολλές περιπτώσεις το σκληρό ευρώ έναντι του δολαρίου σε συμφωνίες. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι... ανατροπή...μόνο του προσώπου με αφορμή την δημοκρατία. Μέχρι και σήμερα, κουμάντο κάνει ο στρατός εκεί καθώς και οι ίδιοι συμμετέχοντες στην τότε κυβέρνηση-καθεστώς. Ακολουθεί η έκρηξη στην Λιβύη ... με τον Καντάφι έτσι και αλλιώς άνθρωπο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ εδώ και πολύ καιρό (θυμίζω πως οι εταιρίες εξόρυξης είναι Γαλλικών και Γερμανικών συμφερόντων). Με ενα σμπάρο , δύο τρυγόνια εκεί. Και η Ε.Ε. τρώει χτύπημα στο θέμα πετρελαίου αλλά κλονίζεται και το ευρώ , προσωρινά.

Σήμερα ακούμε για την Συρία. Η Συρία σίγουρα δεν έχει τόσο μεγάλες πηγές σε παραγωγή.. αλλά παίζει ενα κομβικό ρόλο στην περιοχή. Ώς έδρα της Χαμάς, αποτελεί πάντα τον πυρήνα αντίδρασης για περιοχές κοντά στο Ισραήλ αλλά και σε πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Ειδικά η επιρροή της στην Αίγυπτο πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο εδώ και δεκαετίες (θυμίζω πως ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του Ισραήλ στα μέσα του 20ου αιώνα). Επίσης αν η Συρία "εκδημοκρατιστεί" όπως ορίζει η σκέψη των γερακιών του "φαλακρού αετού", τότε το Ιράν είναι επόμενο και απομονωμένο.



Όσον αφορά την περιοχή του Αιγαίου... εκεί είναι πιο εύκολα αλλά και συνάμα επικίνδυνα τα πράγματα. Η Ελλάδα τελεί υπό κατοχή του IMF (μην ξεχνάμε τι σημαίνει IMF για τις ΗΠΑ, έτσι; )... με ακρωτηριασμένη εξωτερική αλλά και εσωτερική πολιτική. Το πρόβλημα εδώ είναι η Τουρκία. Μια χώρα που θέλει να γίνει υπερδύναμη της περιοχής στην θέση του Ισραήλ, όμως έχει έντονο Ισλαμικό στοιχείο και είναι ανεξέλεγκτη βάση αυτού, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος οτι ο στρατός ουσιαστικά δίνει τις διαταγές. Οπότε πρέπει είτε να πέσει "χαρακιά στο μουσούδι" των "γκρί λύκων με την ημισέληνο", είτε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Ελλάδος & Τουρκίας, (κατά επέκταση να δοθεί άδεια και στο Ισραήλ) όπου οι ΗΠΑ θα πάρουν αυτό που θέλουν δίνοντας και κάποια "ψίχουλα" προς τις δύο γείτονες χώρες. 

Εδώ τα πράγματα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν η απληστία των Τούρκων ηγετών μεταμορφωθεί σε πράξη και υποχρεώσουν Ισραήλ και ΗΠΑ να βάλουν τάξη. Είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να το σκεφτεί καθώς είναι το όριο μεταξύ Βαλκανίων και Μ.Ανατολής. Χώρες όπως τα Σκόπια , Αλβανία αλλά και μειονότητες όπως οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι δεν θα έλεγαν όχι να συμμετέχουν σε μια αναμπουμπούλα σε αυτό το σημείο. Κάτι τέτοιο φυσικά θα είναι σαν πυρκαγιά.. και ώς γνωστόν οι πυρκαγιές δεν σβύνονται απο άλλους... αλλά μόνες τους.. πολύ επικίνδυνο για μια περιοχή σαν τα Βαλκάνια.

Για όλα λοιπόν είναι το θέμα του πετρελαίου και η εξάρτηση οικονομικά των ΗΠΑ απο αυτό σαν υπερδύναμη. Θεωρία συνομωσίας ίσως... αλλά έχει πολλά πράγματα που βαδίζουν στην γραμμή μεταξύ ρεαλιστικών δεδομένων και φανταστικών σεναρίων.

Tags: , , , , ,

0 Responses to “Θεωρία συνομωσίας;... μήπως δεν είναι τελικά;;”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks