Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ανατροπή δεδομένων στην Συρία


Σημείο καμπής για την εμφύλια σύρραξη στην Συρία σε τακτικό επίπεδο αποτελεί, σύμφωνα με ξένους αναλυτές, η κατάληψη της βάσης του 46ου Συντάγματος του Συριακού Στρατού, το οποίο παρείχε υποστήριξη στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Χαλέπι με πυροβολικό, άρματα μάχης και ειδικές δυνάμεις. Η άκρως ανησυχητική για το καθεστώς Assad εξέλιξη σημειώθηκε στις 19 Νοεμβρίου μετά από σκληρές μάχες δύο μηνών. Όπως προκύπτει από βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στα χέρια των ανταρτών έπεσαν τουλάχιστον δύο σκανδάλες αντιαεροπορικών συστημάτων SA-7 και αδιευκρίνιστος αριθμός βλημάτων. 
Στις 27 Νοεμβρίου, εξοπλισμένο ελικόπτερο τύπου Mi-8 του Συριακού Στρατού που επιχειρούσε εναντίον ανταρτών που πολιορκούσαν την στρατιωτική βάση Sheikh Suleiman, 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπίου, επλήγη από αντιαεροπορικό βλήμα SA-7 και συνετρίβη κατά τη διαδικασία αναγκαστικής προσγείωσης. Στις 28 Νοεμβρίου,  οι αντάρτες κατέρριψαν στην ίδια περιοχή συριακό αεροσκάφος τύπου Su-24ΜΚ και συνέλαβαν βαριά τραυματισμένο τον χειριστή που πρόλαβε να το εγκαταλείψει

Αδιευκρίνιστος αριθμός σύγχρονων φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων (MANPADS) SA-16 ή/και SA-24 περιήλθε επίσης στην κατοχή των ανταρτών μετά την κατάληψη του σταθμού αεράμυνας Babla, κοντά στη Δαμασκό, στις 13 Νοεμβρίου. Από μία προσεκτική εξέταση του υλικού που δόθηκε στη δημοσιότητα προκύπτει η απουσία των πιστολοειδών λαβών  (9P54 & 9P54M) και των θερμικών συσσωρευτών (9B17), απαρτίων που καθιστούν επιχειρησιακές τις σκανδάλες. Προφανώς, τα κυβερνητικά στρατεύματα προχώρησαν στην αφαίρεσή τους, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της βάσης του 46ου Συντάγματος είτε από αμέλεια είτε από έλλειψη χρόνου κατά την εκκένωσή της.
Οι συνεχείς επιθέσεις από πλευράς ανταρτών σε σταθμούς και βάσεις αεράμυνας του Συριακού Στρατού στοχεύουν αφενός στην απαλλοτρίωση οπλισμού αφετέρου στην αποδυνάμωση της Συριακής αεράμυνας σε περίπτωση μελλοντικής εφαρμογής Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων από το ΝΑΤΟ. Συμπερασματικά, η κατοχή MANPADS από τις ομάδες ανταρτών αφαιρεί το πλεονέκτημα της αεροπορικής υποστήριξης που απολάμβαναν τα κυβερνητικά στρατεύματα κατά την εκκαθάριση των εχθρικών θέσεων.
Φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook στις 13 Νοεμβρίου και απεικονίζει αντάρτη στη βάση αεράμυνας Babla με σκανδάλη SA-24. Οι σκανδάλες ανοικτού γκρι χρώματος στα πίσω κιβώτια είναι αποκλειστικά για εκπαιδευτική χρήση.
Aντάρτες μπροστά από ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Ρ-19 στην καταληφθείσα βάση αεράμυνας Duwailah του Συριακού Στρατού στις 2 Νοεμβρίου.

http://strategyreports.wordpress.com

Tags:

0 Responses to “Ανατροπή δεδομένων στην Συρία”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks