Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«Μελωδία του… νου»! Πρωτοποριακή έρευνα Κινέζων επιστημόνων (ΒΙΝΤΕΟ)


Νέους  ορίζοντες στην κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου ανοίγει έρευνα Κινέζων επιστημόνων: Κατάφεραν να μετατρέψουν σε «μουσική» τα εγκεφαλικά κύματα! 
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας  της Κίνας πέτυχε να μετατρέψει σε μουσικές νότες τους  παλμούς των ηλεκτρικών σημάτων που παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλοςΤο αποτέλεσμα; Μία μουσική σύνθεση,μία «μελωδία του νου»!

Οι ερευνητές ανέλυσαν δύο είδη κυμάτων που εκπέμπονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο (EEG και fMRI). Συγκεκριμένα, εξέτασαν  την εγκεφαλική δραστηριότητα μίας 31χρονης γυναίκας και μιας 14χρονης εφήβου σε κατάσταση ηρεμίας. Τα δεδομένα τα συσχέτισαν με συγκεκριμένο τόνο,  διάρκεια και ένταση του ακουστικού σήματος.
Για να τα μετατρέψουν σε μουσική, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πιάνο τζαζ.  Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλο όργανο, αλλά ο τόνος και ο ρυθμός δεν αλλάζει. Οι ερευνητές κατάφεραν να διαχωρίσουν τη μουσική από το θόρυβο, με αποτέλεσμα να έχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα  των φυσιολογικών διεργασιών του εγκεφάλου σε «μουσικές νότες».
Αυτή η «μουσική του εγκεφάλου» θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στους  επιστήμονες, όσο και στους καλλιτέχνες να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση ανάμεσα στη μουσική και τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο Jing Lu, από την ομάδα των ερευνητών, πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις και θα συμβάλει στην αποτελεσματική  θεραπεία του άγχους. Η μουσικοθεραπεία θα ήταν μια καλή εφαρμογή της «μουσικής του εγκεφάλου», αλλά θα πρέπει να γίνει περεταίρω έρευνα, τόνισε ο Κινέζος επιστήμονας.
Απολαύστε το βίντεο με την  «μελωδία του νου»



Πηγή: RT

Tags:

0 Responses to “«Μελωδία του… νου»! Πρωτοποριακή έρευνα Κινέζων επιστημόνων (ΒΙΝΤΕΟ)”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks