Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Παραγωγή «ηλιακού ατμού» με τη βοήθεια των νανοσωματιδίων


Μία διαφορετική μέθοδο παραγωγής ατμού ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι κατάφεραν να μετατρέψουν με τη βοήθεια των νανοσωματιδίων  την ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ατμό και μάλιστα μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα (πέντε έως 20).
Η τεχνική αυτή είναι τόσο αποτελεσματική που μπορεί να παράγει αμέσως «ηλιακό ατμό» ακόμα και από παγωμένο νερό ή σε αρκτικό περιβάλλον.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Νανοφωτονικής του πανεπιστημίου Ράις του Τέξας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ναόμι Χάλας (μία από τις κορυφαίες χημικούς στον κόσμο), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «ACS Nano» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, πιστεύουν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε διάφορες υγειονομικές εφαρμογές (π.χ. για αποστείρωση) ή για τον καθαρισμό του νερού, ιδίως στις πιο φτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχουν ούτε ρεύμα, ούτε ξύλα για κάψιμο.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η τεχνική θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και σε υβριδικά συστήματα ψύξης και θέρμανσης, που τη μέρα θα χρησιμοποιούν ηλιακό φως και ατμό, ενώ το βράδυ ηλεκτρισμό.
Η συνολική ενεργειακή αποδοτικότητα της νέας τεχνολογίας είναι της τάξης του 24%, έναντι περίπου 15% των φωτοβολταϊκών. Η μεγάλη αποδοτικότητα του «ηλιακού ατμού» οφείλεται στα νανοσωματίδια που απορροφούν το φως του ήλιου και, δρώντας ως καταλύτες, το μετατρέπουν αμέσως σε θερμότητα. Πάνω στα νανοσωματίδια (σφαιρίδια διοξειδίου του πυριτίου επικαλυμμένα με άνθρακα ή χρυσό) εστιάζεται μέσω φακού το ηλιακό φως και τότε αυτά θερμαίνονται τόσο γρήγορα, που εξατμίζουν αμέσως το νερό, μέσα στο οποίο βρίσκονται, και έτσι παράγουν υδρατμούς.
Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η τεχνική τους μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο και συνεπώς να αυξηθεί περαιτέρω η ενεργειακή αποδοτικότητά της.
Η νέα τεχνολογία του «ηλιακού ατμού» -η ανάπτυξη του οποίου έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς της Microsoft- μπορεί να επιτρέψει την οικονομική παραγωγή του ατμού σε πολύ μικρότερη πλέον βιομηχανική κλίμακα. Σύμφωνα με τη Χάλας, είναι δυνατό να κατασκευασθεί ακόμα και μια φορητή ηλεκτρογεννήτρια ατμού που θα δουλεύει με το φως του ήλιου.
Αν καταστεί εφικτό η τεχνολογία να εφαρμοστεί όντως σε βιομηχανική κλίμακα, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ηλιακής-ηλεκτρικής ενέργειας. Ακόμα, η τεχνική θα μπορούσε να τροποποιηθεί έτσι ώστε η θερμαντική ενεργειακή πηγή να μην είναι το φως του ήλιου, αλλά κάποια άλλη (γεωθερμική ενέργεια, βιολογική κ.α.).
Pygmi.gr

Tags:

0 Responses to “Παραγωγή «ηλιακού ατμού» με τη βοήθεια των νανοσωματιδίων”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks