Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Οι «λομπίστες» αποφασίζουν για την Ευρώπη


thumb
 Όλο και περισσότερες αποφάσεις που αφορούν άμεσα τη ζωή των πολιτών της Ευρώπης δεν λαμβάνονται πλέον σε εθνικό επίπεδο, αλλά στις Βρυξέλλες. Και αυτό επιβεβαιώνεται από τον αριθμό των «ευρωλομπιστών».Η λεγόμενη«εξωθεσμική άσκηση επιρροής σε πολιτικούς» από εκπροσώπους διαφόρων συμφερόντων, έχει καθιερωθεί πλέον και στις Βρυξέλλες. Στους διαδρόμους των νομοθετικών σωμάτων και των διαφόρων υπηρεσιών, συνωστίζονται οι εκπρόσωποι διαφόρων κλάδων της οικονομίας, αλλά και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.
«Στο μεταξύ έχουμε στις Βρυξέλλες περισσότερους «λομπίστες» από ό,τι στην Ουάσιγκτον. Προφανώς έχουν αντιληφθεί πόση εξουσία ασκείται πλέον εδώ», λέει ο Γκράχαμ Ουάτσον, ευρωβουλευτής των βρετανών Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Τα συμφέροντα με μεγάλο προϋπολογισμό έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα 
Τα επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των «λομπιστών» χρονολογούνται από το 2002. Τότε γινόταν λόγος για 15.000 έως 30.000 χιλιάδες «λομπίστες». Στο μεταξύ είναι πολύ περισσότεροι, χωρίς να γνωρίζει κανείς τον ακριβή αριθμό. Άλλωστε η καταχώρηση στα μητρώα είναι προαιρετική. «Αυτό θα πρέπει να αλλάξει», υποστηρίζει η Νίνα Κάτσεμιχ από την πρωτοβουλία Lobbycontrol, που δραστηριοποιείται στο πεδίο της διαφάνειας και του ελέγχου των «λόμπι».
«Οι λομπίστες ισχυρίζονται ότι υπάρχει μια ανοιχτή αγορά συμφερόντων, στην οποία συμμετέχουν όλοι ισότιμα προβάλλοντας τα συμφέροντά τους. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κυρίως στις Βρυξέλλες, τα συμφέροντα με μεγάλο προϋπολογισμό έχουν ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι άλλων», εξηγεί η Νίνα Κάτσεμιχ.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι έχουν μεγαλύτερο βάρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων από ό,τι οι κοινωφελείς οργανώσεις, διευκρινίζει η ακτιβίστρια.

«Η βιομηχανία τροφίμων διέθεσε 1 δισ. ευρώ»
Η δραστηριότητα των «λόμπι» είναι αποτελεσματικότερη όταν δεν διακρίνεται ως τέτοια. Κάποια οργανωμένα συμφέροντα καλυμμένα με τον μανδύα του «ινστιτούτου μελετών» ή του «Thinktank», φυσικά με τη χρηματοδότηση μεγάλων εταιρειών, ασκούν σημαντική επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αποτυχημένου σχεδίου της Κομισιόν για τον χαρακτηρισμό των τροφίμων, με ειδικές ετικέτες στην συσκευασία τους. «Η βιομηχανία τροφίμων διέθεσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ προκειμένου να αποτρέψει την εφαρμογή της ετικέτας στις συσκευασίες», λέει ο Τίμο Λάνγκε από την οργάνωση Lobbycontrol.
Ο Τίμο Λάνγκε υπενθυμίζει ότι κυρίως σε περιόδους κρίσης, είναι οι τράπεζες και οι επενδυτικοί όμιλοι που κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν τη ρύθμιση και την εποπτεία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Πρόβλημα οι πρώην επίτροποι
Μία ιδιαίτερα επιζήμια δραστηριοποίηση των λόμπι εντοπίζουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών στην Κομισιόν. Είναι οι πρώην επίτροποι που μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους, μεταπηδούν στην ιδιωτική οικονομία. Και όπως λέει η Νίνα Κάτσεμιχ: «Οι 5 από τους 13 επιτρόπους της προηγούμενης Κομισιόν, έχουν βρει αποδοτικότατες δραστηριότητες στην ιδιωτική οικονομία και κάνουν χρήση των γνωριμιών και της καλής γνώσης των δομών της ΕΕ».
Για τον λόγο αυτόν η οργάνωση Lobbycontrol προτείνει να μεσολαβούν τρία χρόνια από την αποχώρηση ενός επιτρόπου από την Κομισιόν και της απασχόλησης του σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Πηγή:Deutsche Welle
http://topontiki.gr/article/39913 

Tags:

0 Responses to “Οι «λομπίστες» αποφασίζουν για την Ευρώπη ”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks