Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
Με ρόλο εταίρου η Ελλάδα στην εξαγωγή ισραηλινού αερίου
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012 by Unknown
Το σχέδιο για τριγωνική συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ Αβίβ θα συζητηθεί κατά την επίσημη επίσκεψη, σήμερα και αύριο, του ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Λουκάς Δημάκας
Βασικό σημείο αναφοράς αποτελεί η Ελλάδα για τον «τρίτο δρόμο» της μεταφοράς ενέργειας από την ευρύτερη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ. Είναι ένα σχέδιο για τριγωνική συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Ελ Αβίβ που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών καθώς η αναζήτηση ακόμα μιας ενεργειακής οδού που θα εξισορροπήσει τις «κλασικές» από Ρωσία και Καύκασο αποτελεί ζητούμενο και πρόκληση για πολλούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή.
Η επίσημη επίσκεψη σήμερα και αύριο στην Ελλάδα του ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και οι επαφές του σε ανώτατο επίπεδο - διαδοχικά με τους Α. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο, Φ. Κουβέλη και όπως αναμένεται με τον Αλ. Τσίπρα - σηματοδοτούν σε συμβολικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο την προσπάθεια για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό - τουριστικό και φυσικά τον ενεργειακό τομέα.
Τρία σενάρια. Στο πλαίσιο του τελευταίου και ειδικά για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να είναι εταίρος στην εξαγωγή του ισραηλινού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, εξετάζονται - σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - τρία σενάρια με εκπόνηση αντίστοιχων μελετών βιωσιμότητας από τεχνικής και οικονομικής πλευράς που αφορούν ενεργειακά φορτία και πέραν αυτών από κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ:
- Πρώτον, η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που μέσω Κύπρου και Κρήτης θα φτάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα.
- Δεύτερον, η δημιουργία τερματικού σταθμού στην Κύπρο όπου το αέριο - ισραηλινό, ενδεχομένως κυπριακό κ.λπ. - θα υγροποιείται και θα μεταφέρεται προς ΕΕ μέσω Ελλάδας με πλοία κ.λπ. Εργοστάσιο υγροποίησης τεχνικά μπορεί να γίνει και πλωτό.
- Τρίτον, να παράγεται από το φυσικό αέριο ηλεκτρική ενέργεια σε εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στο Ισραήλ ή στην Κύπρο και από εκεί θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο στην Ελλάδα και εν συνεχεία στην ΕΕ. Το πρότζεκτ για το υποθαλάσσιο καλώδιο έχει μεγάλο βαθμό ωρίμασης.
Τα σχέδια αυτά, σημειώνεται, δεν είναι εναλλακτικά αλλά πιθανά συμπληρωματικά.
Για την εξαγωγή ισραηλινού αερίου προς την ΕΕ με εταίρο την Ελλάδα ο Σιμόν Πέρες δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι αυτό «είναι μια πολύ καλή ιδέα», ότι ήδη «έχει εξετασθεί» και ότι «μπορεί να υπάρξουν πολύ θετικά αποτελέσματα».
Ωστόσο έσπευσε να στείλει εμμέσως σαφές μήνυμα και προς την Τουρκία διατυπώνοντας τη ελπίδα πως «όλες οι πλευρές θα συμπεριφερθούν βάσει όσων λέει το Διεθνές Δίκαιο».
Επίσκεψη ΥΕΘΑ στο Ισραήλ. Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη Πέρες και οι συνομιλίες στην Αθήνα αποτελούν τόσο το επιστέγασμα μιας πολύ καλής διετούς προσπάθειας αναβάθμισης των σχέσεων, όσο και την κοινή βούληση για εμβάθυνσή τους - χωρίς αυτές να στρέφονται κατά κανενός στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον στρατιωτικό τομέα η αναβάθμιση της συνεργασίας πέρασε από την Αεροπορία και στο Ναυτικό, με πρόσφατη άσκηση στο Μυρτώο και επίσκεψη δύο πολεμικών του Ισραήλ στον Ναύσταθμο αλλά και την προγραμματιζόμενη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο.
πηγη:ινφογνωμων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Responses to “Με ρόλο εταίρου η Ελλάδα στην εξαγωγή ισραηλινού αερίου”
Δημοσίευση σχολίου