Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ:ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ Α-ΔΥΝΑΤΟΙ(Σκέψεις για αλλοτριωμένους και καιροσκόπους με αφορμή τη κρίση)


Stefanos Tzoumakas ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΙ
 Με τη λογική και τα συναισθήματα ( ΤΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ), μπορούμε να πούμε ότι:

 1.Οι δυνατοί ωφελούν τον εαυτό τους και τους άλλους . Οι α-δύνατοι  όχι μόνο δεν ωφελούν  , αλλά βλάπτουν τον εαυτό τους και τους άλλους

  2.  Οι δυνατοί  επιδιώκουν ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ για τον εαυτό τους και τους άλλους. Οι α-δύνατοι επιδιώκουν ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ .Οι δυνατοί συμπορεύονται με άλλους σε κοινές προσπάθειες , οι α-δύνατοι , είναι χρήστες ,δεν συμπορεύονται, χρησιμοποιούν τους  άλλους  για τις επιδιώξεις τους .

 3.Οι δυνατοί άνθρωποι δίδουν. Οι α-δύνατοι  λαμβάνουν .Οι α-δύνατοι εμφανίζουν μια ''αναπηρία'' στο να δώσουν

 4 .Οι δυνατοί άνθρωποι λένε ευχαριστώ και συγγνώμη. Οι α-δύνατοι είναι α-χάριστοι.
Οι α-δύνατοι έχουν μια ''αναπηρία ''για να πουν το ευχαριστώ και το συγγνώμη .

 5.Οι δυνατοί είναι υποκείμενα σχέσεων ,ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΞΙΩΝ . Οι α-δύνατοι είναι αντικείμενα σχέσεων και θεωρούν και τους άλλους αντικείμενα σχέσεων.ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΤΙ-ΑΞΙΩΝ.

6.Οι δυνατοί  εμπιστεύονται   τους άλλους ανθρώπους και έχουν γενναιοδωρία ψυχής, συναισθημάτων και θετικών αξιολογήσεων των ανθρώπων .Οι άνθρωποι έχουν ΘΕΤΙΚΕΣ και αρνητικές πλευρές , προτερήματα και ελαττώματα , ικανότητες , επάρκειες , χαρίσματα ,και ταλέντα , αλλά και αδυναμίες .Οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν κακότητα , δεν λένε καλή  κουβέντα για τους άλλους , δεν αναγνωρίζουν αυταπόδεικτες αξίες και αρετές των άλλων . ‘’Στάζει χολή και φαρμάκι η γλώσσα τους’’ .Οι α-δύνατοι είναι καχύποπτοι και κυνικοί , γιατί έχουν αναπηρία συναισθημάτων.ΔΙΥΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΝ ΤΗ ΚΑΜΗΛΟ.

7.Οι δυνατοί είναι ειλικρινείς,ΕΜΠΝΈΟΥΝ , δεν παραποιούν . Οι α-δύνατοι λένε ψέματα και το χειρότερο χειραγωγούν και διαδίδουν ψέματα, κινδυνολογούν, απειλούν , εκβιάζουν , εκφοβίζουν.

8.Οι δυνατοί άνθρωποι ΑΥΤΟ-προσδιορίζονται . Οι α-δύνατοι ετερο-προσδιορίζονται

9. Οι δυνατοί έχουν αυτο-ΕΚΤΙΜΗΣΗ . Οι α-δύνατοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή και καμία αυτοεκτίμηση .

10.Οι δυνατοί άνθρωποι αγαπούν ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΟΎΝ  .Οι δυνατοί ως φορείς αξιών  ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΘΕ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΟ.Είναι οι φορείς της ΠΡΟΟΔΟΥ.Οι α-δύνατοι  αγαπιούνται ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ . Είναι οι φορείς της ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.Οι α-δύνατοι  εμφανίζουν μια ''αναπηρία'' να αγαπήσουν .Μπορούν  κυρίως  να αγαπηθούν .Πολλές  φορές οι αδύνατοι που έρχονται  σε αδιέξοδα ούτε να αγαπηθούν μπορούν . Αντίθετα ως φορείς ΑΝΤΙ- αξιών,  ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΝΤΙΜΟ,ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ  ΚΑΘΕ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ,φθονούν  μισούν και επιδιώκουν  την εκδίκηση.



ΤΡΙΑ  είναι τα επίπεδα των σχέσεων :

 1.Μεταξύ ΔΥΝΑΤΩΝ. Υπάρχει Αμοιβαιότητα. Δημιουργούν σχέσεις μακράς πνοής
  2.Μεταξύ ΔΥΝΑΤΩΝ και Α-ΔΥΝΑΤΩΝ , οι σχέσεις  είναι ΑΝ-ΙΣΕΣ, που αργά ή γρήγορα οδηγούνται σε ΡΗΞΗ.
  3.Μεταξύ Α-ΔΥΝΑΤΩΝ .Οι  σχέσεις  γίνονται ''ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ'' , φθοροποιές που καταλήγουν σε διάλυση και

Οι άνθρωποι , είτε μόνοι ,είτε δύο , είτε ΣΕ ΣΥΝΟΛΑ , δεν είναι διαρκώς α-δύνατοι , ούτε πάντοτε δυνατοί.

Η αμοιβαιότητα : Αξιών ,ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ,ΔΥΝΑΜΕΩΝ , ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ   αποτελεί το ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ, αλλιώς μετά ακολουθεί ο αργυρός κανόνας , μετά ο μπρούντζινος κανόνας  των αντι-αξιών ,  της αλλοτρίωσης και των  παρακμιακών  πρακτικών   που χαρακτηρίζουν το ξεπεσμό και τη συντήρηση.

Tags: ,

0 Responses to “ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ:ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ Α-ΔΥΝΑΤΟΙ(Σκέψεις για αλλοτριωμένους και καιροσκόπους με αφορμή τη κρίση)”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks