Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι τηλεοπτικές δαπάνες τους και η νοοτροπία της ντροπής


Η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι τηλεοπτικές δαπάνες τους και η νοοτροπία της ντροπής
Γράφτηκε από τον  
Μετά τις τροπολογίες που αποπειράθηκαν να περάσουν κυριολεκτικά νύχτα, με σκοπό τη χρηματοδότηση τους, τα κόμματα του κοινοβουλίου, συνεχίζουν να προκαλούν το κοινό αίσθημα με τις προεκλογικές τακτικές τους.
Εκτός λοιπόν του ποσού των 12.000.000 ευρώ που αναλογεί στη χρηματοδότηση τους, επιπλέον με απόφαση των υπουργών εσωτερικών και επικρατείας οριστικοποιήθηκε ο τηλεοπτικός χρόνος των κομμάτων που προσεγγίζει το ποσό των 6.250.000 ευρώ. Από αυτά τα 6.000.000 προορίζονται για την προβολή τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ενώ τα υπόλοιπα 250.000 για παρόχους συνδρομητικών ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και άλλων διαφόρων τηλεοπτικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα αναλάβουν να προωθήσουν τις κομματικές παρατάξεις και να τους δώσουν το απαραίτητο βήμα. 
Αρκετό καιρό πριν, είχα γράψει, πως αν οι πολιτικοί που παραπονούνται πως δεν μπορούν πια να κυκλοφορήσουν δημόσια, επιθυμούν ειλικρινά να συμφιλιωθούν με την κοινωνία, θα ήταν μια καλή κίνηση αν απέφευγαν να λάβουν οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση για την προεκλογική τους εκστρατεία. Αυτό τουλάχιστον θα ήταν μια κάποιου είδους αρχή, ώστε να αποδείξουν πως πλέον κατανοούν τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που δικαίως ξεχειλλίζει. Αντ’ αυτού προτίμησαν για άλλη μια φορά να αναλωθούν στις δοκιμασμένες συνταγές του εύκολου κρατικού χρήματος και της στρατευμένης προβολής τους από τα Μ.Μ.Ε. Με αυτές όπως φαίνεται τις αξίες γαλλουχήθηκαν πολιτικά και δεν μπορούν πλέον να τις αλλάξουν.
Όμως μετά από όλα αυτά παραμένουν υπόλογοι απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Εκτός του ότι εξαιτίας των δικών τους άστοχων ή στοχευμένων επιλογών (όπως το πάρει κανείς), μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση, παραμένουν επίσης υπόλογοι γιατί αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν νοοτροπία. Δεν είναι δυνατό σε μια χώρα που ο βασικός μισθός κινείται σε θλιβερά επίπεδα, που τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας της συνεχώς φτάνουν σε υπέρογκα νούμερα και μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων βλέπει πλέον τη μετανάστευση ως μοναδική λύση, το κάθε κόμμα να θεωρεί δεδομένη τη χρηματοδότηση του και την αξιοποιήση της για την προβολή του, ώστε να πείσει τον Έλληνα ψηφοφόρο.
Οι πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουν ανάγκη τηλεοπτικά σποτ και συνεντεύξεις, για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζουν ότι η κύρια πηγή αυτών των χρημάτων προέρχεται από το ίδιο το κράτος. Ο κόσμος βιώνει μια καθημερινή απογοήτευση και έχει ξεχάσει πραγματικά τι σημαίνει να ελπίζεις σε κάτι καλύτερο. Γι’ αυτό και μόνο θα έπρεπε κάποια στιγμή τα κόμματα να αντιληφθούν πως η ελπίδα δεν χαρίζεται μέσω της τηλεοπτικής προβολής και τη διαφήμιση υποσχέσεων. Οι εποχές δυστυχώς έχουν αλλάξει. Από ότι φαίνεται δυστυχώς όμως μόνο για μας, καθώς για τους αιρετούς και τους πολιτευτές τα πράγματα παραμένουν απελπιστικά ίδια όπως δείχνουν.
Το πρόβλημα λοιπόν όλων αυτών, παραμένει πως δεν μπορούν να αντικρίσουν τον απλό άνθρωπο, τον πολίτη αυτής της χώρα, μέσα στα μάτια. Όχι από ντροπή, δε νομίζω πως διαθέτουν αρκετή, αλλά επειδή έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό που έχουν μάθει να κάνουν τόσα χρόνια. Θα συνεχίσουν λοιπόν οι υποψήφιοι αρχηγοί των κομμάτων να μιλάνε σε τηλεοπτικά πάνελ και σε κλειστές κομματικές συγκεντρώσεις, μέσα στην ίδια τους την εσωστρέφεια. Και αυτή θα είναι η επικοινωνία τους πια με τον κόσμο. Και για αυτή τη μονοδιάστατη  επικοινωνία θα δαπανήσουν τα συγκεκριμένα ποσά. Τώρα από κει και πέρα αν καταφέρουν και πείσουν αρκετούς ψηφοφόρους  θα έχουν κερδίσει το παιχνίδι. Οι επιχορηγήσεις θα έχουν πιάσει τόπο για τα κόμματα. Και οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε να νιώθουμε ξένοι σε αυτόν τον τόπο.          

Tags: ,

0 Responses to “Η χρηματοδότηση των κομμάτων, οι τηλεοπτικές δαπάνες τους και η νοοτροπία της ντροπής”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks