Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Η ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο των πετρελαϊκών εταιρειών



Στο επίκεντρο των πετρελαϊκών εταιρειών βρίσκεται πλέον η Ανατολική Μεσόγειος μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα οικόπεδα του Ισραήλ Λεβιάθαν και Ταμάρ καθώς και στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.Δημοσίευμα του Reuters, αναφέρει ότι τα βλέμματα των εταιρειών στρέφονται πλέον στην περιοχή, αφού οι Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι τα 122τρις κυβικά που κρύβονται στον βυθό της περιοχής, είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες του πλανήτη για φυσικό αέριο για ένα χρόνο.

Προβληματισμός για τις συνοριακές διαφορές
«Όλες οι πλευρές βλέπουν ένα φως στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά την ίδια ώρα οι συνοριακές διαφορές είναι σημαντικές» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Βρετανικού οίκου αξιολόγησης Menas Associates, Charles Gurdon.Εταιρείες γίγαντες όπως η BP, η Τοtal και η Royal Dutch Shell ήδη καλοβλέπουν τα κοιτάσματα της περιοχής ενώ αντιλαμβάνονται ότι η δημιουργία ενός τερματικού εξαγωγής φυσικού αερίου είναι επιτακτική.Παρόλα αυτά εκφράζεται η άποψη ότι η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα μπορούσε να βάλει τέλος στις οποιεσδήποτε πολιτικές διαφορές μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Κυριότερο εμπόδιο ο Λίβανος
Η διαφορές μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, καθώς και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ήδη προκαλούν μεγάλο προβληματισμό.Προβληματισμό προκαλεί επίσης και το κυπριακό, αφού οι απειλές της Τουρκίας καθώς και το γεγονός ότι υπάρχει πολιτική διαφορά ως προς την διευθέτηση του προβλήματος, θεωρείται από πολλές εταιρείες ως παράγοντας αστάθειας.

Ανατολική Μεσόγειος: «Η δεύτερη Βόρεια θάλασσα»
Σε δηλώσεις του στο Reuters, ο Διευθυντής Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνας Κασίνης, είπε ότι μετά τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων φαίνεται ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να αποτελέσει την «δεύτερη» Βόρεια Θάλασσα.«Οι Λιβάνιοι αρνήθηκαν πολλές φορές να συζητήσουν μαζί μας για τα συνοριακά θέματα και για τον καθορισμό της ΑΟΖ και παράλληλα κατέθεσαν γραπτά διαβήματα προς τον ΟΗΕ εκφράζοντας τη διαφωνία τους», είπε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο καλύτερος τρόπος όμως να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά, είναι μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν δέχεται ο Λίβανος, υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί.

Η Βόρεια Θάλασσα αυτή τη στιγμή, στην οποία δραστηριοποιούνται οι Βρετανοί και οι Νορβηγοί, αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Παρόλο που σύμφωνα με εκτιμήσεις έχει αποθέματα 26 δις βαρελιών πετρελαίου, λόγω της αύξησης των εξορύξεων τα αποθέματα αναμένεται να εξαντληθούν σύντομα. Είναι για αυτό που πλέον όλοι οι Ενεργειακοί παράγοντες στρέφουν τα βλέμματα με αγωνία στην Ανατολικοί Μεσόγειο.

πηγη:ινφογνώμων

Tags:

0 Responses to “Η ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο των πετρελαϊκών εταιρειών”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks