Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Θεόφιλος Γεωργιάδης: Δεν επέλεξε τη σιγουριά…



image
ΣΤΙΣ 20 Μαρτίου 1994, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στην οδό Θουκυδίδου της Αγλαντζιάς, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης. Πυροβολήθηκε πέντε φορές με πιστόλι, μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητό του. Τη δολοφονία διέταξε το τουρκικό κράτος, το οποίο ενοχλείτο από τη δράση του Θεόφιλου, τη στενή συνεργασία του με το κουρδικό κίνημα και τη διεθνιστική του δράση. Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, προωθούσε συστηματικά σε όλα τα επίπεδα τη δημιουργία ενός μετώπου του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος με τους λαούς της Ελλάδος και της Κύπρου. Ήταν μια εξέλιξη που ενοχλούσε την Τουρκία και οι μυστικές υπηρεσίες της ανέλαβαν να εξουδετερώσουν αυτή την προοπτική και δυνατότητα, με τη δολοφονία του κινητήριου μοχλού, ο οποίος ήταν ο Θεόφιλος. Σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε. Μετά και το φιάσκο της σύλληψης Οτσαλάν, οι τουρκικοί σχεδιασμοί είχαν λίγο-πολύ ολοκληρώσει τον στόχο τους. Κατάφεραν να χτυπήσουν την οποιαδήποτε δυνατότητα, μπορούσε να διαμορφωθεί.
Ποιος ήταν ο Θεόφιλος Γεωργιάδης και τι επιδίωκε; Ήταν ένας αγνός αγωνιστής, ο οποίος είχε καταφέρει να συνδυάσει τη ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων με τον ρομαντισμό, που χαρακτηρίζει «μοναχικούς καβαλάρηδες». Είχε αντιληφθεί εγκαίρως την αναγκαιότητα για σύμπηξη ευρύτερων συμμαχιών και την αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων, όπως διακήρυσσε διαχρονικά και ο Βάσος Λυσσαρίδης. Έδωσε σε αυτή την πολιτική προσέγγιση πρακτική διάσταση. Με τις δικές του πρωτοβουλίες, τις πολιτικές του παρεμβάσεις. Είχε πάει πολλές φορές σε στρατόπεδα των Κούρδων στην κοιλάδα Μπεκάα στο Λίβανο, είχε αναλάβει να ενημερώσει εντός και εκτός Κύπρου, για τον αγώνα τους, συνδέοντάς τον πάντα με την Κύπρο. Ήταν μια διεθνιστική δράση, που βρισκόταν βήματα μπροστά και άνοιγε δρόμους. Μια δράση που ενοχλούσε την Τουρκία, που έδρασε με τον πιο ακραίο τρόπο, δολοφονώντας τον.
Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης δεν εξέφρασε «επίσημες πολιτικές» -και δεν μπορούσε άλλωστε εκ του χαρακτήρα του- ούτε και μπορούσε να γίνει αποδεκτός από το πολιτικό σύστημα (δεν το επιζήτησε ποτέ). Άνοιξε δρόμους, όταν άλλοι αναζητούσαν τη σιγουριά της «επαγγελματικής» ανέλιξης, τη… θαλπωρή της εξουσίας. Όταν άλλοι θεωρούσαν πως «τέτοιες ενέργειες», επηρέαζαν «το δικοινοτικό διάλογο» και το «κλίμα στις συνομιλίες»… Ο Θεόφιλος ήταν βήματα μπροστά γιατί διέγνωσε εγκαίρως πώς ο ελληνισμός θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με συμμαχίες την Τουρκία. Ο δρόμος ήταν μακρύς και πολλές φορές ο Θεόφιλος παρέμεινε σχεδόν μόνος. Πλήρωσε με τη ζωή του μια πορεία που θα έφερνε ανατροπές.
πηγή: Φιλελεύθερος (20/03/2012) «Δεν επέλεξε τη σιγουριά», Κώστας Βενιζέλος

Tags:

0 Responses to “Θεόφιλος Γεωργιάδης: Δεν επέλεξε τη σιγουριά…”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks