Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Μείωση μισθών έως και 10% εξετάζουν οι εργοδότες


Με μειώσεις 7%-10% στον βασικό μισθό η πρόταση των εργοδοτών για την κλαδική σύμβαση στο εμπόριο. Εργοδότες και εργαζόμενοι ψάχνουν τη χρυσή τομή
Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα αντιμετωπίζει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά κατέληξαν εργοδότες και εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου.
Στόχος η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Από την πλευρά τους οι εργοδότες συζητούν σενάρια για μειώσεις στους μισθούς από 7-10%, καθώς και για επαναπροσδιορίσμό των επιδομάτων με διατήρηση των 4 βασικών και την κατάργηση των κλαδικών, τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού και της αποζημίωσης.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να συμφωνήσουν σε κάτι που θα γίνει σεβαστό τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την τρόικα και θα κατοχυρώνει μεταξύ άλλων αποζημίωσης, άδειες, ρεπό και ωριμάνσεις επιδομάτων.
Μίλησε για ένα επίπεδο μειώσεων που θα φθάσει περίπου το 11% με 12%. Επισήμανε ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστική και σε πολύ καλό κλίμα και οι δύο πλευρές ευελπιστούν να δημιουργήσουν κάτι νέο που θα αποτελέσει οδηγό όχι μόνο για το εμπόριο αλλά και για ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία με μειώσεις μισθών στο μικρότερο δυνατόν επίπεδο ώστε να μπορούν να τις αντέξουν.
Η συνάντηση της Τετάρτης που είχαν τα προεδρεία των εργοδοτικών οργανώσεων εμπόρων και μικρομεσαίων με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος ήταν διερευνητική και, όπως αναφέρθηκε στην αίθουσα της ΓΣΕΒΕΕ, η διαδικασία του διαλόγου ξεκινάει σχετικά νωρίς, καθώς ισχύει η υπογεγραμμένη συλλογική σύμβαση εργασίας, προκειμένου να μην βρεθεί "με την πλάτη στον τοίχο" καμία από τις δύο πλευρές.
Στη συνάντηση εκφράστηκε η βούληση των συμβαλλομένων να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στην υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αντί επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.
Επισήμως δεν έγιναν γνωστές οι επιμέρους συζητήσεις για το ποσοστό μείωσης μισθών με αντιστάθμισμα τη διατήρηση επιδομάτων και άλλων θεσμικών ζητημάτων και στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν οι δύο πλευρές επισημάνθηκε ότι η υπογραφή νέας ΣΕΕ θα επιχειρηθεί να αποτρέψει αποσχιστικά φαινόμενα και να λειτουργήσει ως "ομπρέλα" για τα περισσότερα επαγγέλματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια κοινωνική πίεση με την πρόβλεψη για ανάρτηση στις βιτρίνες των καταστημάτων ενός ειδικού γνωρίσματος που να δηλώνει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση που φέρει το σήμα εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
"Στην πρώτη συνάντηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη κλαδική σύμβαση του εμπορίου, τολμήσαμε να κάνουμε μια αρχή και να επιχειρήσουμε κάτι δύσκολο, κάτι καινούργιο που εάν έχει αποτέλεσμα, θα αποτελέσει πυξίδα για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα", ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας.
πηγη:news247

Tags:

0 Responses to “Μείωση μισθών έως και 10% εξετάζουν οι εργοδότες”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks