Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ένα είναι το κόμμα: το ΕΚΑ. Του Σ. Κούλογλου


Oι παρασκηνιακές συμφωνίες ανακοινώθηκαν επισήμως χθες, από τις στήλες του «Βήματος»: σύμφωνα με τον κ Πάγκαλοήδη διεξάγονται συζητήσεις για την μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, «στις οποίες μετέχουν βουλευτές, συνδικαλιστές, πολιτικά στελέχη, διανοούμενοι και επιχειρηματίες».  Αν μάλιστα αυτό το πνεύμα συνεργασίας είχε πρυτανεύσει νωρίτερα, συμπλήρωνε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα, «η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση»,

Το βέβαιο είναι ότι τα κόμματα του μνημονίου δεν θα μπορούσαν να είναι σε χειρότερη κατάσταση από την σημερινή.  Σύμφωνα με τις τελευταίεςδημοσκοπήσεις, η ΝΔ έχει πέσει  μέσα σε μερικές εβδομάδες από το 31 στο 28% (το πως υπάρχουν τόσοι μαζοχιστές στην Ελλάδα είναι άλλο θέμα), το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την τέταρτη θέση από το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ βαδίζει ακάθεκτος προς το 3% ενώ η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Μπακογιάννη παραμένει κολλημένη στο 2%.  Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για το πόσο καταραμένο είναι το μνημόνιο, από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες», το νεοσύστατο κόμμα του ...αντιμνημονιακού κ. Καμμένου που στην παρθενική δημοσκοπική του εμφάνιση φτάνει στο 4% και εισέρχεται στη Βουλή, αν βεβαίως όλα αυτά επιβεβαιωθούν στις κάλπες.
 
Οι οικτρές αυτές επιδόσεις θα είχαν κανονικά οδηγήσει τους πραγματικούς ηγεμόνες της χώρας, βλέπε Μερκοζί και Σία, να αναβάλλουν τις εκλογές επ αόριστον, όπως άλλωστε είχε υπονοήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε. Παραδόξως οδηγούν σε εκλογές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, γιατί οι δανειστές έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρους τους και  σε λίγους μήνες οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν θα βρίσκουν στις κάλπες ούτε την δική τους ψήφο.

Αυτό που η τρόικα θέλει τώρα να εξασφαλίσει είναι ότι οι μπαγαπόντηδες, εγχώριοι Μαυρογιαλούροι υποτακτικοί της, δεν θα αρχίσουν να αμφισβητούν τα μέτρα λιτότητας στην προεκλογική περίοδο. « «Εμείς δεν μπορούμε να σας υποδείξουμε (sic) τι θα κάνετε. Να πάτε σε εκλογές, αλλά να μας διασφαλίσετε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν θα σταματήσουν τα προγράμματα για τα οποία δεσμευτήκατε» » είπε ο κ. Μπαρόζο στον Έλληνα πρωθυπουργό, στην συνάντηση τους αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Οι δανειστές ελπίζουν ότι το μπόνους των 50 βουλευτών που χαρίζει στο πρώτο κόμμα ο εκλογικός νόμος, θα δώσει στη συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Άλλωστε το χθεσινό κύριο άρθρο της «Καθημερινής» ήταν εξαιρετικά κατατοπιστικό για τα διλήμματα που θα επιβληθούν από τα ΜΜΕ στoυς ψηφοφόρους: «Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να είναι οργισμένοι με τους πολιτικούς και τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Ο δικαιολογημένος θυμός πυροδοτείται ασφαλώς αλύπητα από τους εμπόρους της δραχμής και εκείνους που διακινούν την αγανάκτηση ως προϊόν για εμπορικούς και μόνον λόγους. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει εντέλει μια βαθιά αυτογνωσία και ένα απαράμιλλο ένστικτο επιβίωσης. Η ώρα της κάλπης θα είναι η ώρα της αλήθειας και των πραγματικών διλημμάτων.Τα φιλευρωπαϊκά κόμματα ευθύνης έχουν, όμως, ελάχιστο χρόνο μπροστά τους για να πείσουν τον λαό να τα εμπιστευθεί».

Tα «φιλοευρωπαικά κόμματα ευθύνης» δεν είναι στην πραγματικότητα παρά μόνο ένα: το ΕΚΑ,το Ενιαίο Κόμμα των Αγορών.  Όπως σε όλο τον κόσμο, οι διαφορές ανάμεσα στους συντηρητικούς και την σοσιαλδημοκρατία, έχουν περιοριστεί σε θέματα πολιτικής κουλτούρας: μπορεί ο Ζαπατέρο να είναι υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων, ο Σόκρατες υπέρ των αμβλώσεων και ο Παπανδρέου να τάσσεται υπέρ της καλλιέργειας μαριχουάνας στα μπαλκόνια, αλλά στα μεγάλα θέματα που καθορίζουν τις τύχες των απλών ανθρώπων και την διανομή του πλούτου, το Ενιαίο Κόμμα των Αγορών έχει πλήρως ασπασθεί  τις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.  Απλώς, όπως συμβαίνει σε όλα τα «πολυσυλλεκτικά» κόμματα, υπάρχει μια πιο συντηρητική και μια πιο φιλελεύθερη τάση.

Στην ελληνική περίπτωση, το μόνο που ακόμη  δεν έχει αποφασιστεί-και θα κριθεί τελικώς από τα εκλογικά ποσοστά  των κομμάτων και δη της ΝΔ- είναι ποιος θα αναλάβει, για λογαριασμό του ΕΚΑ, την  πρωθυπουργία.  Σαμαράς, όπως έτρεξε ναυποστηρίξει χθες ο κ. Βορίδης, ή μήπως Παπαδήμος; «Όταν ολοκληρώσει η κυβέρνηση το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις για εκλογές. Άλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, αφήνοντας το παιχνίδι ανοιχτό και τον κ. Σαμαρά να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα..
Σημείωση Tvxs: η θεωρία του "Ενιαίου Κόμματος των Αγορών", αναπτύσσεται στο νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου "Ολιγαρχία" που θα κάνει πρεμιέρα την προσεχή Κυριακή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. 
πηγη:tvxs.gr

Tags: ,

0 Responses to “Ένα είναι το κόμμα: το ΕΚΑ. Του Σ. Κούλογλου”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks