Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012
ΑCTA: «Λογοκρισία στο πληκτρολόγιο σας;»
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 by Unknown
22 Φεβρουαρίου 2012, 12:59 EET
Νικόλας Ζαννέττος
- Παρακολούθηση των βημάτων μας στο διαδίκτυο
- Περιορισμός της ελευθερίας του λόγου
- Ποινές από τους παροχείς όπως η διακοπή της σύνδεσης μας στο διαδίκτυο
- Εμπορική συμφωνία σύμφωνα με τους εμπνευστές της
- Ανησυχούν και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές
- Αυξάνονται οι αντιδράσεις στο διαδίκτυο
- Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα
- Χατζηγεωργίου: "Στο ίδιο κατηγορητήριο με τις εγκληματικές οργανώσεις, τα άτομα που αποκτούν συνειδητά ή μη προϊόντα παραποίησης"
Κορυφώνονται καθημερινά οι αντιδράσεις σχετικά με τη νέα συμφωνία η οποία αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Μαρτίου. Η συμφωνία ακούει στο όνομα ACTA. Στόχος της, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, είναι η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Oι πολέμιοι της από την άλλη, υποστηρίζουν ότι αποτελεί το τέλος εποχής για την ελευθερία της έκφρασης και του λόγου στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα Κύπριοι Ευρωβουλευτές, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.
ACTA=Εμπορική Συμφωνία κατά της Παραποίησης
Η ΑCTA, είναι μια διεθνής συμφωνία, που στοχεύει στη δημιουργία διεθνών προτύπων και στην επιβολή του νόμου που αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι ένας από τους κυριότερους στόχους είναι η καταπολέμηση των πλαστών, ή προϊοντων «μαϊμού».
Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα αρχίζει όταν η συμφωνία στοχεύει στους τρόπους διανομής περιεχομένου μέσω διαδικτύου.
Η ΑCTA ήταν αποτέλεσμα μυστικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε διάφορες χώρες και την ΕΕ, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, τόσο στους χρήστες του διαδικτύου, όσο και σε Ευρωβουλευτές όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Πώς λειτουργεί;
Η συμφωνία επί της ουσίας, καθιστά τους παροχείς (ISP) αποκλειστικά υπεύθυνους για τις όποιες παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο δίκτυό τους.
Οι παροχείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν συστήματα παρακολούθησης κάθε ιντερνετικού βήματος των χρηστών τους.
Οι παροχείς μάλιστα θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλλουν προειδοποιήσεις στους χρήστες που επιδεικνύουν “παραβατική” συμπεριφορά και αν δεν συμμορφώνονται να τους “πετούν” έξω από το δίκτυό τους.
Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία
Καναδάς, Ιαπωνία, Κορέα, Μαρίκο, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και ΗΠΑ είναι οι χώρες που έχουν υπογράψει την ACTA. Η συμφωνία αναμένεται να βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάρτιο.
Μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του για το περιεχόμενο. Τη θέση αυτή υιοθετεί και ο ΔΗΣΥ.
Είναι όντος εμπορική συμφωνία;
Αν και οι υποστηρικτές της ACTA, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία συμφωνία που στόχο έχει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων (copyright), οι επικριτές της από την άλλη διερωτούνται πώς γίνεται μια εμπορική συμφωνία να εμπεριέχει κακουργηματικές κυρώσεις.
Από την άλλη, παρόλο που οι εμπορικές συμφωνίες τυγχάνουν διαπραγμάτευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού ψηφιστούν, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν έγινε. Συγκεκριμένα το άρθρο 23 το οποίο αποτελεί και το πιο αμφιλεγόμενο μέρος της συμφωνίας, και αφορά τις ποινικές κυρώσεις για ζητήματα πειρατείας, ή ακόμα και υπόθαλψη του νόμου παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων, συμφωνήθηκε πίσω από «κλειστές πόρτες».
Φυλάκιση και τεράστια χρηματικά πρόστιμα
Αν και χρειάζεται η επικύρωση των υπογραφόντων όσο αφορά τις ποινές, η ACTA προνοεί ποινές φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά ποσά για τις εταιρείες που κατηγορούνται για πειρατεία περιεχομένου.
Δηλαδή, αν κάποια ιστοσελίδα φιλοξενεί πειρατικό περιεχόμενο και έχει μεγάλο κοινό, ή σε περιπτώσεις που εταιρείες κρίνονται ότι βοηθούν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, μπορούν να κατηγορηθούν.
Ποιοι στηρίζουν την ACTA;
Η συμφωνία υποστηρίζεται από τις μεγάλες εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών εταιρειών, κινηματογραφικών στούντιο και δισκογραφικών εταιρειών. Εταιρικά λόμπυ όπως η Glaxo Smith Kline, Pfizer, Sanofi-Aventis, Mosanto, η Time Warner, η Sony Verizon, The Walt Disney Company, η Motion Picture Association of America, η News Corporation και η Viacom.
Τα επιχειρήματα υπέρ της ACTA
Οι υποστηρικτές της ACTA, οι οποίες είναι ουσιαστικά τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την αναγνώριση της αξίας των πνευματικών δικαιωμάτων στην οικονομία της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Η συμφωνία θα περιορίσει τα προϊόντα μαϊμού, και θα επιτρέψει στις εταιρείες αυτές να ανακτήσουν τα λεφτά που έχασαν λόγω του εμπορίου πλαστών προϊόντων.
Ποιοι εναντιώνονται;
Eναντίον της συμφωνίας τάσσονται εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ομάδες ψηφιακών δικαιωμάτων, το Εlectronic Frontier Foundation, οι Anonymous, το Pirate Party και οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα. Εναντίον της συμφωνίας φαίνεται ότι τάσσεται και η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.
Αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά της συμφωνίας
Ήδη στο εξωτερικό έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας. Στην Κύπρο έκαναν την εμφάνιση τους και τα πρώτα Facebook Groups εναντίον της συμφωνίας.
Οι λόγοι των αντιδράσεων
Αντιδημοκρατικό - Άφαντα τα πρακτικά
Η συμφωνία έτυχε διαπραγμάτευσης πίσω από «κλειστές πόρτες» με τους περισσότερους συμμετέχοντες να έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν προτού δουν τα έγγραφα του ACTA. Μέχρι σήμερα παραμένει ανέφικτο να εντοπιστούν τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων.
Θολώνει τα όρια μεταξύ πειρατείας και πλαστογραφίας
Η ACTA αναφέρεται στην πειρατεία και την πλαστογραφία σαν να πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Η πλαστογραφία, όμως, προϋποθέτει ότι το άτομο που λαμβάνει το αγαθό εξαπατάται ώστε να πιστέψει ότι είναι αληθινό, κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει στην περίπτωση του διαμοιρασμού ψηφιακού υλικού.
Ποινικές κυρώσεις ακόμη και εκεί που ήδη ισχύουν αστικές
Σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο Άρθρο 23 της συνθήκης, οι ποινικές κυρώσεις θα πρέπει να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν ή βοηθούν στην παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε «μαζική κλίμακα», ασχέτως του αν αποσκοπούν ή όχι σε χρηματικό όφελος από το πειρατικό περιεχόμενο. Αυτό θα σήμαινε ότι οι ISP θα μπορούσαν δυνητικά να θεωρηθούν κι αυτοί υπόλογοι, ως συνεργοί, σε περίπτωση που δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να κατεβάζουν ή να διακινούν πειρατικό υλικό.
Βάζει φραγμούς στην αλλαγή της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο
Η ACTA αφαιρεί από τις κυβερνήσεις το δικαίωμα να ορίζουν τη δική τους πολιτική σε θέματα πατεντών και πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν, για παράδειγμα, το Κόμμα των Πειρατών καταφέρει να επηρεάσει την κυβέρνηση της χώρας του στο να αλλάξουν οι ισχύοντες όροι περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν θα μπορέσει να το πετύχει τίποτα χωρίς προηγουμένως να παραβιάσει μια διεθνή συμφωνία.
Το παράδειγμα του «κοτόπουλου στο φούρνο»
Οι ακτιβιστές που αντιδρούν στη συμφωνία παρομοιάζουν τα αποτελέσματα της ως εξής:
«Είναι σαν να λαμβάνεις μαθήματα μαγειρικής. Μαθαίνεις πώς να κάνεις το τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο. Πηγαίνεις σπίτι αλλά απαγορεύεται να δείξεις σε οποιοδήποτε άλλο πώς γίνεται το κοτόπουλο, επειδή αυτός δεν πλήρωσε για το μάθημα.»
Συγχαρητήρια. Σύμφωνα με την ΑΚΤΑ εσείς και ο αδελφός σας είστε εγκληματίες.
Σκεπτικοί οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Ο Ευροβουλευτής Γιαννάκης Κασουλίδης σε δηλώσεις του στο Sigmalive, εξέφρασε την επιφύλαξη τόσο του ιδίου, όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσο και του ΔΗΣΥ.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής είπε ότι η συμφωνία για να έχει ισχύη πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Εμείς αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι ότι τα αναγκαία μέτρα που χρειάζεται να παρθούν ενάντια στην πειρατεία, δεν παρεμποδίζουν με κανένα τρόπο την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης.
Η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, εξέφρασε επίσης την επιφύλαξη της για τη συμφωνία, λέγοντας ότι δικαιολογημένα υπάρχουν αντιδράσεις, αφού δεν ζητήθηκε η άποψη της κοινωνίας.
«Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου, εκφράζω την επιφύλαξη μου αφού δυστυχώς δεν υπάρχει διαφάνεια για το πώς καταλήξαμε σε αυτή τη συμφωνία.»
Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είπε ότι στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την απόρριψη της συμφωνίας αλλά η τελική απόφαση θα φανεί όταν το θέμα βρεθεί ενώπιον των πολιτικών ομάδων.
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε στο Sigmalive ότι το Ευρωκοινωβούλιο δεν έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τη συμφωνία, αλλά μπορεί να την αποδεχτεί ή να την απορρίψει. Για αυτό και δεν πέρασε από καμία επιτροπή για συζήτηση.
«Ως κόμμα αλλά και ως πολιτική ομάδα GUE/NGL, όταν στο παρελθόν υπήρξε συζητηση για το εν λόγω θέμα με αφορμή μια έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας, εκφράσαμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας», είπε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
Ο Τάκης Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι οι αντιδράσεις είναι κυρίως γιατί η ACTA καταργεί την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο. Την ίδια ώρα προκρίνει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων εις βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, παραβιάζει την ιδιωτική ζωή και θέτει σε κίνδυνο την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Κατα τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της εν λόγω συμφωνίας είχαμε και εμείς, ως ΑΚΕΛ αλλά και ως GUE/NGL είχαμε εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες μας για τον κοινωνικό αντίκτυπο της συμφωνίας καθώς και για τον αντίκτυπο στις πολιτικές ελευθερίες. Η συμφωνία ACTA, εμπεριέχει ανησυχητικές αναφορές. Μεταξύ άλλων θέτει στο ίδιο κατηγορητήριο τις εγκληματικές οργανώσεις, τα άτομα που αποκτούν συνειδητά ή μη προϊόντα παραποίησης/ απομίμησης και τους εφήβους που ανταλλάσσουν μουσικά κομμάτια μέσω του διαδικτύου. Ουσιαστικά προωθεί την ποινικοποίηση σωρευτικά για όλους!»
Τέλος ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για παραπομπή της συμφωνίας αυτής στο δικαστήριο ευρωπαϊκών κοινοτήτων για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να βεβαιωθεί ότι η Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA) δεν παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα.
"Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης για να μάθουμε αν η ACTA είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ασύμβατη με τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ελευθερία της έκφρασης, της πληροφόρησης ή της προστασίας των δεδομένων", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκαχτ.
πηγη:zannettos@sigmalive.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 Responses to “ΑCTA: «Λογοκρισία στο πληκτρολόγιο σας;»”
Δημοσίευση σχολίου