Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Ανοικτή πρόσκληση προς τους πιστωτές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για εθελοντική συμμετοχή PSI: Εκλεισε η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων


Το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης προς τους απανταχού πιστωτές της Ελλάδας να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI συζητήθηκε χθες το βράδυ στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας έκλεισαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των ομολόγων.
Ο Τσαρλς Νταλάρα αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συνεχίσει τις επαφές με πιστωτές προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν στο PSI.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το βασικό πλαίσιο της ανοικτής δημόσιας πρόσκλησης, που θα απευθυνθεί την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προς τους πιστωτές της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανταλλαγή των ομολόγων, εφόσον ολοκληρωθεί η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Γιόζεφ Ακερμαν και Τσαρλς Νταλάρα, και ο Ζαν Λεμιέρ της BNP Paribas
Διαπιστώθηκε η ετοιμότητα για τη δρομολόγηση της τελικής διαδικασίας σχετικά με την ανταλλαγή των ομολόγων, ενώ συζητήθηκε και ο χειρισμός της ρήτρας συλλογικής δράσης των πιστωτών (CACs), στην περίπτωση που η εθελοντική συμμετοχή είναι πάνω από το 50%, αλλά μακριά από το στόχο του 100%.
Η διάταξη, που θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να επεκτείνει σε όλους τους κατόχους των ομολόγων το πλαίσιο της PSI θα νομοθετηθεί σύντομα, αλλά θα εξεταστεί η ενεργοποίησή της στις αρχές του Μαρτίου, όταν θα έχει λήξει η προθεσμία για την απάντηση των πιστωτών, στη δημόσια πρόσκληση και η εθελοντική συμμετοχή υπολείπεται του στόχου.
Σύμφωνα με το IIF, «οι επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ομολόγων και τα μέτρα που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική ήταν εποικοδομητική», κάτι το οποίο σημαίνει ότι συζητήθηκε και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.
Κεντρικός στόχος του PSI είναι η μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ, στόχος που επιτυγχάνεται με τη διαγραφή του 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αξίας 206 δισ. ευρώ. Στους κατόχους των συγκεκριμένων τίτλων θα δοθούν νέα ομόλογα στο 35% της ονομαστικής αξίας των αρχικών ομολόγων και το 15% σε μετρητά.
Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των νέων τίτλων θα είναι μεταξύ 3,6% και 3,75% (από 4,8% που είναι το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων ομολόγων).
Το κλιμάκιο του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, αναχωρεί για το Παρίσι, όπου θα συνεχίσει τις επαφές με πιστωτές προκειμένου να τους πείσει να συμμετάσχουν στο PSI.
Το χρονοδιάγραμμα
Την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί η δημόσια διαδικασία του PSI. Δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση προς τους ομολογιούχους της Ελλάδας ανά την υφήλιο να προσέλθουν στην ανταλλαγή των ομολόγων.
Ταυτόχρονα θα δημοσιοποιηθεί και η λίστα με τα περίπου 80 ομόλογα τα οποία εντάσσονται στο PSI, όπως επίσης και οι κωδικοί των δανείων που έχουν λάβει οι ΔΕΚΟ και τα οποία έχει εγγυηθεί το Δημόσιο.
Προβλέπεται επίσης η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων σε διάφορες οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου σε συνεργασία με το IIF, στις οποίες θα τονίζεται η αναγκαιότητα του PSI προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα κόστιζε πολύ περισσότερα τους πιστωτές της χώρας.
Ακόμη θα διαβεβαιώνουν τους πιστωτές ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ, και το οικονομικό πρόγραμμα που τη συνοδεύει η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο μέλλον.
Η δημόσια ανακοίνωση του PSI θα θέτει προθεσμία στους πιστωτές να απαντήσουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και να δηλώσουν εγγράφως πως αποδέχονται τους όρους του PSI και να κοινοποιήσουν τους κωδικούς και την ποσότητα των ομολόγων που κατέχουν.
Απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή του 100% των ομολόγων προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της ρήτρα συλλογικής δράσης, αλλά θεωρείται απίθανη εξέλιξη να προσεγγίσει το 100% η εθελοντική συμμετοχή.
Στις αρχές του Μαρτίου προχωρεί με ταχύτατες διαδικασίες η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων λίγο πριν (στις 20 Μαρτίου) τη λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 δισ. ευρώ. Στους κατόχους ελληνικών ομολόγων δίδονται μετρητά (15% της αρχικής ονομαστικής αξίας) και νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας στο 35% της αξίας των ακυρωθέντων.
Τα CACs και οι παρενέργειες
Μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι απαντήσεις των πιστωτών στο αίτημα για εθελοντική συμμετοχή. Για να επιτύχει το εγχείρημα, η συμμετοχή θα πρέπει να φτάσει στο 100% και να επιφέρει μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που η συμμετοχή είναι χαμηλότερη, αλλά πάνω από το 50%, η ανταλλαγή θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι «ρήτρες συλλογικής δράσης πιστωτών» και οι όροι του PSI, στους οποίους συμφώνησε η πλειοψηφία των πιστωτών, επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους. Αυτό ενδεχομένως να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και να ενεργοποιήσει την πληρωμή των cds.
Επίσης, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα τι θα γίνει με τους ιδιώτες μικροεπενδυτές, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποφύγουν το «κούρεμα» όσοι απέκτησαν τα ομόλογα πρωτογενώς στην τιμή διάθεσής τους (κοντά στο 100%) και μέχρι ενός ορισμένου συνολικού ποσού, ενώ δεν θα αποφύγουν το PSI τα ομόλογα που αποκτήθηκαν από τη δευτερογενή αγορά σε τιμή πολύ κατώτερη του 100.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - pkak@naftemporiki.gr
Σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με την τρόικα για τα εργασιακά.
Δύσκολες διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις
Σκληρές διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της περικοπής των συντάξεων μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας γίνονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ προκειμένου να καταλήξουν οι συνομιλίες και οι αποφάσεις να τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κλείδωσαν» η μείωση των κατώτατων ορίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης κατά 20%, η κατάργηση της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με σκοπό να συμπιεστούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και το «ψαλίδισμα» των επιδομάτων.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τις μαραθώνιες συζητήσεις του τελευταίου διημέρου, μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και στελεχών της κυβέρνησης, φαίνεται να διατηρούνται ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ σκληρή διαπραγμάτευση γίνεται από την κυβέρνηση να μην ισχύσει η κατάργηση της μετενέργειας για το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα (γάμου, παιδιών, σπουδών και ανθυγιεινό) με το επιχείρημα ότι πιθανή κατάργησή τους θα επηρεάσει μισθούς σε ποσοστό 40-50%.
Για τις επικουρικές συντάξεις εξετάζονται μέχρι τελευταία στιγμή εναλλακτικά σενάρια και εναλλακτικά σενάρια. Αν το σενάριο να περικοπούν όλες οι επικουρικές άνω των 150 ευρώ μεσοσταθμικά 15% κριθεί ότι δεν εξυπηρετεί τελικά το στόχο της εξοικονόμησης των 600 εκατ. ευρώ, τίθεται ζήτημα μείωσης των κύριων συντάξεων ως αντιστάθμισμα. Τα σενάρια κάνουν λόγο για συνδυαστική μείωση 5% και 10% σε επικουρικές και κύριες συντάξεις ή το αντίθετο, δηλαδή 5% σε κύριες και 10% σε επικουρικές.
Η μείωση του εφάπαξ σε ποσοστό 30% φαίνεται να εξετάζεται σε δεύτερο χρόνο και σε μια επόμενη δέσμη συμπληρωματικών μέτρων για διορθωτικές κινήσεις που μπορεί να απαιτηθούν από την τρόικα.
Για το μη μισθολογικό κόστος, οι επικεφαλής της τρόικας φαίνεται να καλύπτονται από τα σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό προβλέπει τη μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες με τις εξής προϋποθέσεις: τη χρήση από τις επιχειρήσεις της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, τις συνδιαλλαγές μέσω του τραπεζικού συστήματος και την απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των εισφορών.
Οι μειώσεις στον κατώτερο μισθό θα προκαλέσουν και αυτόματη μείωση στο επίδομα ανεργίας και σε όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τις αποδοχές και την παροχή μητρότητας.
Στα 2,2 δισ. οι απώλειες των Ταμείων
Στα 2,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων από τη μείωση των κατώτερων αμοιβών κατά 20% και την ανάλογη μείωση των εισφορών, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών και επιστημονικό διευθυντή του ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ καιΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη.
«Ηδη -τονίζει ο κ. Ρομπόλης- τα Ταμεία επιβαρύνονται κατά 6,5 δισ. από την ανεργία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ σε 8 δισ. ανέρχεται η εισφοροδιαφυγής λόγω της εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας». Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, οι μειώσεις των συντάξεων δεν αποτελούν λύση και οδηγούν σε φαύλο κύκλο απωλειών και μειώσεων.
«Μια μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% θα αποφέρει στα ταμεία 450 εκατ. ευρώ ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες, οπότε είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις ακόμη και στις κύριες συντάξεις», τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καταλήγουν στην κατάργηση με νόμο όλων των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο σχετικός νόμος θα προβλέπει την κατάργηση όλων των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της μονιμότητας. Ο Κανονισμός έχει νομική ισχύ και η κύρωση των Κανονισμών Εργασίας, όπως προβλέπεται, γινόταν μέχρι σήμερα ως εξής:
α) Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις - εκμεταλλεύσεις με απόφαση του διευθυντή της Κοιν/κης Επιθεώρησης Εργασίας, όπου η έδρα της επιχείρησης - εκμετάλλευσης.
β) Για τις επιχειρήσεις του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, τις τράπεζες και τους ΟΤΑ με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργού.
πηγη:naftemporiki.gr

Tags:

0 Responses to “Ανοικτή πρόσκληση προς τους πιστωτές μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για εθελοντική συμμετοχή PSI: Εκλεισε η συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks