Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Βαρδακαστάνης: "Γίναμε ρεζίλι διεθνώς"


Στα κακώς κείμενα του ΚΕΒΑΠ που αποσύρθηκε υπό την κατακραυγή και εξέθεσε διεθνώς την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Ο διασυρμός της χώρας δεν μπορεί πάντα να αποδίδεται σε κακόβουλα ανθελληνικά δημοσιεύματα. Δεν είναι ότι άπαντες μας επιβουλεύονται. Φροντίζουμε από την πλευρά μας να παρέχουμε απλόχερα λαβή για επικριτικά σχόλια. Αυτή τη φορά ήταν η ασύλληπτη απόφαση να χορηγηθούν ποσοστά αναπηρίας σε ανθρώπους με σεξουαλικές και άλλου τύπου διαστροφές που ήρθε να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο.
Μετά την κατακραυγή βέβαια αποφασίστηκε η απόσυρση και αναπροσαρμογή του συγκεκριμένου κεφαλαίου από τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) που ανέδειξε από μία ακόμα οπτική γωνία τις χρόνιες δυσλειτουργίες του κράτους.
"Είναι σκάνδαλο. Είναι τραγικό. Η παιδοφιλία δεν αποτελεί αναπηρία σε κανένα μέρος του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την παιδοφιλία ως ασθένεια επικίνδυνη για τους υπολοίπους. Δεν είναι αναπηρία, δεν την επιβραβεύεις", θα υπογραμμίσει στο NEWS 247 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Το "φάλτσο" αυτό ήρθε να αποτυπώσει τα κακώς κείμενα και τη σύγχυση που επικρατεί, με τον Γιάννη Βαρδακαστάνη να αφήνει αιχμές κατά της επιστημονικής ομάδας που κατήρτισε τον νέο κανονισμό για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας. 
"Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους. Εκτεθήκαμε διεθνώς. Πραγματικά γίναμε ρεζίλι γιατί αυτό θεωρείται και είναι σκάνδαλο. Η απονομή ποσοστών αναπηρίας σε κατηγορίες συμπεριφορών-ασθενειών όπως η παιδοφιλία, η ηδονοβλεψία, η πυρομανία είναι το αποκορύφωμα της ερμαφρόδιτης αντίληψης των επιστημόνων για τα ζητήματα της αναπηρίας".
Εκτός από τις προκλητικές αστοχίες, ο επικαιροποιημένος ΚΕΒΑ προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις και για το γεγονός πως την ίδια στιγμή προέβλεπε σημαντικές περικοπές ποσοστών αναπηρίας και κατά συνέπεια παροχών σε πάσχοντες.
"Το ποσοστό της αναπηρίας δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κανενός παζαριού. Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας παρά μόνο αντικειμενικής και για τον λόγο αυτό ζητήσαμε την επικαιροποίηση. Ο κόσμος της αναπηρίας στη χώρα δεν έχει να χάσει από μία σωστή μεταρρύθμιση. Από μία κακή μεταρρύθμιση έχει και να χάσει και να πληγωθεί".
Η αναπηρική οικογένεια δοκιμάζεται εν μέσω κρίσης και από τις οριζόντιες μειώσεις, με τον Γιάννη Βαρδακαστάνη να υποστηρίζει πως θα έπρεπε να εξαιρεθεί, καθώς σε τέτοια μέτρα δεν λαμβάνεται υπόψη το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που επηρεάζει καθοριστικά το βιοτικό επίπεδο.
Με την ανεργία να μαστίζει την Ελλάδα, ο κόσμος της αναπηρίας καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμα μείζον πρόβλημα. Το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 50% όταν για τον γενικό πληθυσμό έχει σκαρφαλώσει στο 18% και ο ιδιωτικός τομέας μοιάζει με άπιαστο όνειρο.
"Ακόμα και σε περιόδους ευημερίας, οι άνθρωποι με αναπηρία είναι οι πρώτοι που απολύονται και οι τελευταίοι που προσλαμβάνονται. Ο ιδιωτικός τομέας ήταν πάντοτε δύσκολος και από μέρα σε μέρα γίνεται απροσπέλαστος".
Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το γεγονός του σύγχρονου κύματος μετανάστευσης εξαιτίας των συνθηκών με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες. "Είναι από τα πιο θλιβερά πράγματα να βλέπεις νέους και μορφωμένους ανθρώπους να φεύγουν από τη χώρα και να βοηθούν στην ανάπτυξη άλλων χωρών. Αυτό θα το γράψει η ιστορία…".
Σε μία χώρα που είναι αφιλόξενη ως προς την προσβασιμότητα και τις υπηρεσίες στήριξης, ο κόσμος της αναπηρίας, όπως εξηγεί, πληγώνεται και από την αντίληψη και την κουλτούρα που επικρατεί.
"Η συζήτηση περί αναπήρων μαϊμού μας ενοχλεί μέσα μας, στην ψυχή μας, στην αξιοπρέπειά μας. Όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες εκφράσεις, αντί για συναισθήματα αλληλεγγύης, δημιουργούνται συναισθήματα απώθησης".
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το κύκλωμα με τους τυφλούς που αποκαλύφθηκε στη Ζάκυνθο, από όπου και κατάγεται, σημειώνοντας ότι το είχε καταγγείλει χωρίς να παρέμβει κανείς.
"Είχα δει τα νούμερα και έλεγα ότι αν στο χωριό μου υπάρχει μόνο ένας τυφλός, που βρίσκονται οι υπόλοιποι σε ένα νησί 40.000 κατοίκων. Το καλοκαίρι, ακόμα και ενώπιόν μου, οι άνθρωποι μιλούσαν με έναν απαξιωτικό τρόπο για τους τυφλούς. Αυτό που τελικά μένει είναι ότι κάποιοι έκαναν τους τυφλούς. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για το κατά πόσο ένα άτομο που έχει πραγματική τύφλωση πληρώνει και συναισθηματικά αυτή την ιστορία".
Σε ό,τι αφορά, τέλος, την απογραφή, επισημαίνει ότι ήταν κάτι που ζητούσαν εδώ και μία δεκαετία, όπως ζητούσαν και ενιαία αρχή πληρωμής των επιδομάτων προκειμένου να αποφευχθούν τα κρούσματα επιτήδειων. "Ενημερώνουμε τον κόσμο μας να απογραφεί. Ένα άτομο που πληροί τις προϋποθέσεις δεν έχει να φοβηθεί τίποτα".
πηγη: Νews 247

Tags:

0 Responses to “Βαρδακαστάνης: "Γίναμε ρεζίλι διεθνώς"”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks