Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Χτύπημα-μήνυμα από την S&P – Απαντάει σε Γαλλία-Γερμανία με απειλή για υποβάθμιση όλης της Ευρωζώνης


 

- Στο στόχαστρο οι μεγάλοι Γερμανία-Αυστρία-Φινλανδία-Ολλανδία
- “Άνευ προηγουμένου” η κίνηση για επιτήρηση σε 15 κράτη-μέλη
- Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα (τριπλό Α), μετά από ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors.

Ο οίκος λέει πως η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, ενώ δεν μένουν στο απυρόβλητο όλοι οι υπόλοιποι “μεγάλοι” που έμειναν άφωνοι ακούγοντας αξιωματούχους της Standard & Poors να λένε ότι το AAA Γερμανίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας μπορεί να αποτελέσει παρελθόν.

Η πρώτη αντίδραση ήταν μουδιασμένη. Ήρθε από τη Φινλανδία και έδειξε πως ακόμη και οι χώρες που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωζώνης νιώθουν τις οικονομίες τους να τρίζουν

Παρότι, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, οι ανησυχία του οίκου αξιολόγησης είναι κατανοητή και "μία παρατεταμένη οικονομική κρίση θα μπορούσε να περιπλέξει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των φιλανδικών τραπεζών και , κατά συνέπεια, να αυξηθεί η ανάγκη για κρατική παρέμβαση" , για την ώρα, δεν συντρέχει λόγος υποβάθμισης.

Το ίδιο μουδιασμένη και η αντίδραση της Γαλλίας, η Standard & Poor΄s δεν έλαβε υπόψη τις ανακοινώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου.

Μετά τα προειδοποιητικά πυρά των αγορών ακόμη και εναντίον της Γερμανίας όπου μετά βίας καλύφθηκαν οι δανειακές της ανάγκες, έρχεται η ευθεία απειλή και μάλιστα την ώρα που ο Γαλλογερμανικός άξονας ανακοινώνει σχέδιο... σωτηρίας για να αποδείξει ίσως στους “δυνατούς” ότι τα λόγια δεν αρκούν.

Η απειλή αυτή και μάλιστα ο χρόνος κατά τον οποίο τοποθετείται πιθανή υποβάθμιση επηρεάζει και τη χώρα μας καθώς μέσα στο επόμενο τρίμηνο κρίνεται το “κούρεμα” αλλά και δύο ακόμη δόσης από το πρώτο Μνημόνιο.

Χρήματα που πρέπει να προέλθουν από τις χώρες που απειλούνται ανοιχτά πλέον με υποβάθμιση. Στο σύνολό της η ευρωζώνη βλέπει την απειλή να χτυπάει την πόρτα και το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν αρχίσουν να “τρίζουν” μετά την Ιταλία και οικονομίες όπως η Ισπανία και γιατί όχι η Γαλλία ποιο θα είναι το μέλλον και πως θα μπορέσει να αντιδράσει η Ένωση ως σύνολο για να προστατεύσει τις οικονομίες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Δεν είναι τυχαία η ώρα των ανακοινώσεων. Η S&P περίμενε πρώτα να κλείσει η Wallstreet για να μην υπάρξουν αναταράξεις και ύστερα απασφάλισε τη... χειροβομβίδα. Ήδη όμως από το πρωί τα χρηματιστήρια στην Ασία πήραν τον... κατήφορο 

 Πτωτικά κινούνται από το άνοιγμα τους οι ασιατικές αγορές μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor's για πιθανή υποβάθμιση των χωρών της ευρωζώνης.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι ασιατικές μετοχές μετά τη βραδινή προειδοποίηση του οίκου Standard & Poor΄s για πιθανή υποβάθμιση 15 χωρών της ευρωζώνης, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στο Παρίσι.
 Συγκεκριμένα, η Standard & Poor΄s έθεσε σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση έθεσε 15 μέλη της Ευρωζώνης -πλην της Ελλάδας, που όμως έχει ήδη την κατώτατη αξιολόγηση CC, και της Κύπρου, που είναι ήδη υπό παρακολούθηση.
 Ο περιφερειακός δείκτης MSCI για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας) υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,1%, ενώ απώλειες 0,8% σημείωνε και ο Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ουσιαστικά οι αγορές έστειλαν το μήνυμα στους πολιτικούς. Η τελευταία ευκαιρία μοιάζει να είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 9 του μήνα όπου περιμένουν ουσιαστικές απαντήσεις στην κρίση χρέους, πέρα απ' τα ευχολόγια στα οποία έχουν συνηθίσει οι ηγέτες.Οι αγορές λένε οι αναλυτές κινούνται πιο γρήγορα από τους πολιτικούς. Αποφασίζουν πολύ λίγα, πολύ αργά οι πολιτικοί λέει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg.

Άλλωστε το μήνυμα απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση. Διόλου τυχαία ο υπουργός Οικονομικών έρχεται ξανά στην Ευρώπη σε μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής για την οποία λέει πως είναι η “τελευταία ευκαιρία”.

πηγή: newsit.gr

Tags: , ,

0 Responses to “Χτύπημα-μήνυμα από την S&P – Απαντάει σε Γαλλία-Γερμανία με απειλή για υποβάθμιση όλης της Ευρωζώνης”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks