Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ένας στους τέσσερις στα όρια της φτώχειας



Ένας στους τέσσερις στα όρια της φτώχειας
«Μνημονιακά» Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τις οικογένειες σε δραματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Στοιχεία ερευνών, που πραγματοποίησαν ελληνικές και ξένες εταιρείες και τα οποία επικαλείται η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, αποτυπώνουν με τον πιο δραματικό τρόπο την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και τις αλλαγές στην καθημερινότητά τους.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: οι εννέα στους δέκα καταναλωτές έχουν περικόψει δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, αλλά και δαπάνες για εξόδους. Οι οκτώ στους δέκα περιόρισαν δαπάνες για οικιακά αγαθά και διασκέδαση, ενώ δηλώνουν ότι έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η αγοραστική τους δύναμη.

Επιπλέον, ο ένας στους τέσσερις Ελληνες δηλώνει ότι δεν του περισσεύουν καθόλου χρήματα μετά την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ οι δύο στους τέσσερις συνεχίζουν να διαθέτουν όλο το υπόλοιπο του εισοδήματός τους για αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών και τέλος, ένας στους τέσσερις προσπαθεί, επειδή φοβάται την απόλυση, να αποταμιεύσει, αλλά και αυτό είναι δύσκολο. Επίσης, ένας στους τέσσερις ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ οι δύο στους τέσσερις τρώνε από τα έτοιμα.

Αποδεικνύεται έτσι, ότι δεν περισσεύει «ρευστό» να διοχετευθεί στην αγορά, με αποτέλεσμα η μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα να έχει «στεγνώσει».
Η κρίση έχει αλλάξει και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, χρυσές δουλειές κάνουν οι ράφτες και οι μοδίστρες με μεταποιήσεις παλαιών ρούχων και οι τσαγκάρηδες με επιδιορθώσεις παπουτσιών.
Το θέμα της μείωσης των ενοικίων λογίζεται ως βασική εξοικονόμηση όχι μόνο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων και όσοι σήμερα διαπραγματεύονται πετυχαίνουν αρκετά γενναίες μειώσεις των μισθωμάτων κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΕΣΕΕ.

Επίσης, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ δείχνουν ότι πολλοί προσπαθούν μέσω εναλλακτικών παροχών να μειώσουν λογαριασμούς ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ πολλοί εντάχθηκαν στο κοινωνικό και νυχτερινό τιμολόγιο. Στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας περιόρισαν τη χρήση των κινητών, ενέταξαν τη σταθερή τηλεφωνία χωρίς χρέωση, σε συνδυασμό με σύνδεση Internet, με μείωση παγίων ακόμα και με διακοπή του ΟΤΕ στα εξοχικά.

Η επιστροφή της ξυλόσομπας αντί του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί λύση μαζί με τις σόμπες υγραερίου και άλλες φορητές θερμάστρες στη «μάχη» της θέρμανσης των σπιτιών.
Ενα άλλο κοστολογικό άγχος είναι αυτό των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να επιλέγουν πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς με κάρτες απεριόριστων διαδρομών και να χρησιμοποιούν το Ι.Χ. τους σε περιπτώσεις ανάγκης.

Τέλος, η μέθοδος «φτιάξ’ το μόνος σου» ή «επισκεύασέ το μόνος σου» σίγουρα εξοικονομεί σημαντικά ποσά από τα νοικοκυριά, αλλά στερεί δουλειά από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
πηγη:Espressonews.gr

Tags:

0 Responses to “Ένας στους τέσσερις στα όρια της φτώχειας”

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe

Donec sed odio dui. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio. Duis mollis

© 2013 Ελεύθερος Κήρυκας. All rights reserved.
Designed by SpicyTricks